Romano Bolković - 1 na 1: prof. dr. sc. Dragan Primorac

30.01.2021.

16:19

Autor: HRT

Romano Bolković

Romano Bolković

Foto: Saša Ćetković / Romano Bolković - 1 na 1

U srijedu 3. veljače u talk showu Romana Bolkovića 1 na 1 u 20:10 gostuje prof. dr. sc. Dragan Primorac.

S gostom razgovaramo o tome zašto mu je Joe Biden zahvalio, kako iz današnje perspektive izgleda mandat Donalda Trumpa te što možemo očekivati od politike Joea Bidena kad je o Hrvatskoj riječ. 

Zašto se znanstvenici koriste pandemijom radi osobne promocije, kako se Hrvatska suočavala s bolešću COVID-19 i je li hrvatski model uspješan u usporedbi sa svjetskim iskustvima borbe protiv koronavirusa? Saznajemo odakle zazor od cijepljenja, koja je posebnost ovog virusa, što je to postcovid sindrom, ali govorimo i o projektima znanstvenog fonda za financiranje projekata izraelskih i hrvatskih znanstvenika te razlozima zbog kojih poslovna suradnja s Izraelom nije intenzivnija. 

U emisiji će biti riječi i o personaliziranoj medicini i farmakogenskom testiranju te o tome zašto nema više koristi od aktivnosti ISABS-a u Hrvatskoj, gdje je danas društvo znanja, o mogućnosti internacionalizacije našeg obrazovnog sustava te o mandatima premijera Plenkovića.

video thumb

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med., hrvatski je liječnik i znanstvenik. Odlukom Senata Sveučilišta Penn State, jednog od najvećih američkih sveučilišta, imenovan je prvim nositeljem titule Global Penn State Ambassador u povijesti tog Sveučilišta osnovanog 1855. godine. Predsjednik je Odbora za međunarodne odnose američke Akademije za forenzičke znanosti. Profesor je na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven. Redoviti je profesor u trajnom zvanju na medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Rijeci. Također je profesor na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. U siječnju 2016. gostujući je profesor na Xi'an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics u Kini. Suosnivač je Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina. Kao pozvani predavač sudjelovao je u radu više od 150 znanstvenih skupova širom svijeta, a rezultati njegovog rada objavljeni su u najprestižnijim znanstvenim časopisima uključujući Science i Nature.

Predsjednik je jednog od najuglednijih međunarodnog znanstvenih društava iz područja forenzičke i kliničke genetike "International Society of Applied Biological Science" u čijem Znanstvenom odboru sudjeluje i pet dobitnika Nobelove nagrade. Suosnivač je Odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu te Medicinskog fakulteta u Bavarskoj (Medical School Regiomed). Član je Izvršnog odbora International Consortium for Personalized Medicine (ICPerMEd) koji je osnovala Europska komisija i koji predstavlja ključno tijelo za razvoj personalizirane medicine u državama članicama EU-a.  

Predsjednik je Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine, Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu te hrvatskog Tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života. Član je Odbora za genomiku, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a počasni je član Akademije tehničkih znanosti Republike Hrvatske te International Crime Analysis Association, Strukovne udruga kriminalista Republike Hrvatske i Hrvatskog društva forenzičara. 

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.  

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!