Romano Bolković - 1 na 1: Prof. dr. sc. Vanda Babić Galić

14.01.2022.

13:25

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: HTV / HRT

U srijedu 19. siječnja na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, redovita profesorica na Sveučilištu u Zadru. 

Prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, rođena u Kotoru, osnovnu i srednju školu završila je u Splitu, dodiplomski studij hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru, a poslijediplomski studij, smjer Književnost, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Sveučilištu u Zadru radi kao znanstvena novakinja. Magistrirala je 1997. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom Hrvatska srednjovjekovna tradicija u bokokotorskim pasionskim tekstovima. Doktorirala je 2003. na Sveučilištu u Zagrebu disertacijom Kulturno-povijesne vrijednosti djelovanja Vicka Zmajevića u Boki kotorskoj i Zadru. Od 2017. u zvanju je redovite profesorice.

video thumb

Suautorica je i scenaristica dokumentarnog filma S Hrvatima Boke, u produkciji HTV-a, proizvedenog 2001. Od 2007. do 2015. predsjednica je Vijeća za kulturu Zadarske županije, a od 2015. do 2019. članica. Od 2016. članica je Upravnog vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a od 2017. do danas predsjednica. Ekspert je za akreditaciju i reakreditaciju studijskih programa pri Agenciji za kontrolu i osiguranje kvalitete visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Sudjelovala u Erasmus programu razmjene profesora na Sveučilištu u Bambergu, gostovala je na Sveučilištu u Puli, Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu te Sveučilištu Macquarie u Sydneyju s temama iz hrvatske književnosti i kulture Boke kotorske. Bila je mentorica na doktorskom studiju te je s doktorandom objavila više radova, kao i mentorica na završnim i diplomskim radovima gdje je također sa studentima objavila nekoliko radova.

Autorica je scenarija Bokeljski akord s kojim je nastupila na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama u sklopu Noćnih serenata. Dugi niz godina bila je predsjednica Organizacijskog odbora Zadarskih filoloških dana, Obljetnice 500 godina od rođenja Petra Zoranića te Ljetne škole hrvatskog jezika i kulture Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru kao i velike manifestacije Hrvatski gradovi za Hrvate Boke. Aktivni je sudionik projekta Putevima bokeljskih Hrvata. Pokretač je brojnih kulturnih manifestacija s ciljem promicanja hrvatske kulturne baštine Boke, hrvatsko-crnogorskih književnih i kulturnih odnosa, predavanja u Hrvatskoj i Crnoj Gori te studijskih putovanja s ciljem približavanja i upoznavanja s kulturom i radom autohtone hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Romano Bolković

Romano Bolković

Foto: Saša Ćetković / Romano Bolković - 1 na 1

S profesoricom Vandom Babić Galić razgovaramo o današnjem političkom organiziranju hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, o prošlosti Boke i njezinom značaju i važnosti za Hrvatsku i Hrvate, o Boki kotorskoj u Domovinskom ratu, o današnjici Boke, o pokušaju Crne Gore da otme Bokeljsku mornaricu kao nematerijalno dobro. Bit će riječi i o tome koja je uloga i značaj udruga Bokeljskih Hrvata u RH te kako djeluju hrvatske udruge u Crnoj Gori, kakva je uloga Kotorske biskupije u očuvanju hrvatskog identiteta kroz povijest, o hrvatskim medijima u Crnoj Gori, o udžbeniku Bokeljski zagovori. Razgovarat ćemo i o budućnosti hrvatske manjine u Crnoj Gori, o tome kakva je vanjska politika RH prema hrvatskim autohtonim manjinama, kako izgleda Gora između "srpskog sveta" i EU te o proslavi 120 godina Napretka.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!