Romano Bolković - 1 na 1: prof. Igor Filipčić

30.05.2022.

13:10

Autor: HRT

Igor Filipčić

Igor Filipčić

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

U srijedu, 1. lipnja, na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1, a gost je prof. Igor Filipčić.

Prof. Igor Filipčić ravnatelj je Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan", specijalist psihijatar i subspecijalist biologijske i socijalne psihijatrije. Voditelj je Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za liječenje transkranijalnom magnetskom stimulacijom (TMS) psihijatrijskih bolesti i komorbiditeta Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan". Ove godine izabran je za člana Povjerenstva Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za psihijatriju, a 2021. godine za člana Povjerenstva Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za praćenje prevencije, dijagnostike i liječenja duševnih bolesti. zdravlje u razdoblju nakon COVID-a.

Predsjednik je Hrvatskog društva za neurostimulaciju mozga pri Hrvatskom liječničkom zboru; član užeg Europskog odbora za neurostimulaciju mozga TMS i druge stimulacije mozga; profesor na Katedri za psihijatriju na Zavodu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; zastupnik u Skupštini Hrvatske liječničke komore; član Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore; suurednik u časopisu Curent Opinion Psychiatry; autor i suautor pet knjiga i petnaest poglavlja u knjigama te preko 120 znanstvenih radova (CC, SCI ili SSCI).

video thumb

S profesorom Filipčićem razgovaramo o psihičkim poremećajima u suvremenom društvu, suočavanju s depresijom i anksioznošću, liječenju PTSP-a i preveniranju suicida nakon izoliranosti uslijed lockdowna, potresa, ali i globalnih promjena. Razgovaramo i o burnoutu zdravstvenih djelatnika i prioritetima psihijatrijske struke. Postoji li u nas strategija mentalnog zdravlja, što učiniti i na koji način ojačati otpornost ljudi, koja je uloga Svjetske psihijatrijske organizacije WPA, kako promijeniti činjenicu da psihijatrijski bolesnici žive petnaest godina kraće od opće populacije zbog neprepoznatih i neliječenih tjelesnih bolesti, također su neka od pitanja emisije.

Bit će govora i o situaciji psihijatrije danas, napretku farmakopeje te promjenama pristupa u liječenju. Saznat ćemo i kolike su društvene stigme psihičkih bolesti, što je to transkranijalna magnetska stimulacija, a teme su i novi sociorehabilitacijski model u Klinici Sveti Ivan, EU programi i njihova važnost u medicini RH i psihijatriji te upravo započet 5. Europski kongres za neurostimulaciju mozga.

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: HTV / HRT

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!