Romano Bolković - 1 na 1: rabin Binyomin Jacobs

27.10.2021.

21:04

Autor: HRT

"Romano Bolković - 1 na 1"

"Romano Bolković - 1 na 1"

Foto: HTV / HRT

U srijedu, 3. studenoga u 20:10 na Prvom programu u talk showu Romana Bolkovića 1 na 1 gostuje rabin Binyomin Jacobs. 

Glavni rabin Binyomin Jacobs rođen je i odrastao u Amsterdamu. Obiteljska povijest Jacobsovih u Nizozemskoj seže unatrag sve do oko 1400. godine. Nakon gimnazije završio je i osmogodišnji studij na Ecole Rabbinique de Paris, Lubavitcher Talmudic High School u Brooklynu i Talmud College u Negevu, Izrael. Svoje rabinsko zvanje primio je od glavnog rabina Izraela, glavnog rabina Issera Yehude Untermana, koji je bio dekan Collegea.

video thumb

Potaknut Rabbi Menachemom Mendelom Schneersonom vratio se u Nizozemsku 1975. kako bi se brinuo i posvetio nizozemskom židovstvu. Tijekom Holokausta gotovo osamdeset posto nizozemskih Židova deportirano je u logore istrebljenja, što je drugi najveći postotak nakon Poljske.

Rabin Jacobs postao je glavni rabin "Interprovinciaal Opperrabbinaat" koji pokriva 11 od 12 nizozemskih provincija. Postao je predsjednik rabinskog vijeća Nizozemske, rabin Sinai centra u Amstelveenu (jedina židovska psihijatrijska bolnica u Europi) i član uprave rabinskog centra Europe (RCE). Godine 2021. imenovan je za predsjednika Odbora za borbu protiv antisemitizma Europske židovske udruge (EJA) sa sjedištem u Bruxellesu (Belgija).

Glavni rabin Jacobs član je pokreta Lubavitcher Chassidim, poznatog po svojoj otvorenosti kako prema nereligioznoj židovskoj zajednici tako i prema nežidovskom društvu.

Tijekom mnogih desetljeća svog rabinskog rada rabin Jacobs uspostavio je impresivnu i veliku mrežu unutar nacionalne i lokalne politike. Također održava bliske i tople odnose s vodstvom drugih religija u Nizozemskoj.

Njezino veličanstvo kraljica Nizozemske odlikovala je glavnog rabina Jacobsa titulom časnika Reda kuće Orange Nassau, u znak zahvalnosti za njegova postignuća za nizozemsko društvo općenito i nizozemsko židovstvo posebno.

Iako je službeno umirovljen, glavni rabin Jacobs i dalje je vrlo aktivan u javnom životu. On je poznati i cijenjeni novinski i internetski kolumnist i često se pojavljuje u medijima.

8. i 9. studenog održat će se uz komemorativan posjet Auschwitzu simpozij u Krakowu posvećen edukaciji o Holokaustu, kojem će prisustvovati među ostalima i prva potpredsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, ministar pravosuđa Grčke Konstantinos Tsialas, ministar obrazovanja RH Radovan Fuchs, tajnik Senata Republike Francuske Joël Guerriau, zamjenik maršala Senata Poljske Michał Tomasz Kamiński, posebni izaslanik Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za pitanja nakon Holokausta Rt Hon. Lord Pickles, mađarski državni tajnik za obrazovanje Zoltán Maruzsa.

Tim povodom s rabinom Jacobsom razgovaramo o rastućem europskom antisemitizmu, njegovim korijenima, o novom i starom antisemitizmu, položaju Židova u današnjoj Europi i o sigurnosti Židova u Europi.

Razgovarat ćemo i o sve intenzivnijem iseljavanju Židova iz Europe, o posljedicama migracija po židovsku populaciju, zatomljenju identiteta kao posljedici Holokausta te o tome kako vidi tendencije i situaciju za desetak godina. 

Bit će riječi i o odnosu Bruxellesa prema Židovima i tome što EU radi da bi riješila probleme Židova Europe, o upravo održanoj konferenciji u Bruxellesu na temu antisemitizma kao i o reakcijama europarlamentaraca i visokih predstavnika Europske komisije na iznesena viđenja i rasprave.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!