Romano Bolković - 1 na 1: Rabin dr. Kotel Da-Don

30.03.2021.

17:20

Autor: HRT

 Rabin Kotel Da-Don

Rabin Kotel Da-Don

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

U srijedu, 7. travnja na Prvom programu u 20:10 ne propustite talk show  Romano Bolković - 1 na 1. Njegov gost je rabin dr. Kotel Da-Don.

Rabin dr. Kotel Da-Don rođen je u Izraelu. Vjersko i rabinsko obrazovanje primio je u ješivi Ha-Kotel u Jeruzalemu i u rabinskom i učiteljskom seminaru Midraš Sephardi u Jeruzalemu, gdje je završio i pedagoško obrazovanje. Diplomirao je i na pravnom fakultetu sveučilišta Bar Ilan u Ramat Ganu. Od 1995. član je izraelske Odvjetničke komore.

Tijekom 1996. i 1997. radio je kao profesor na Teološkom studiju Sveučilišta za židovske studije u Budimpešti, na fakultetima za rabinske i za pedagoške studije. 2006. završio je doktorske studije iz židovske filozofije. Od 1998. u Zagrebu djeluje kao glavni rabin u Hrvatskoj. Danas je Rabin Da-Don duhovni vođa Židovske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj te predstojnik Katedre za judaistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

S rabinom dr. Kotelom Da-Donom razgovaramo o tome kako izgleda rabinski studij, o njegovoj rabinskoj službi u Zagrebu, o tome kako se osjeća svih ovih godina u Hrvatskoj, o stanju hrvatske židovske zajednice, o odnosima s vođama drugih vjerskih zajednica, o židovskim zajednicama Zagreba, o tome što je posebnost Bet Israela, o raspravi o spomeniku Holokaustu, o stvaranju židovske vjerske zajednice po europskim standardima, o odlaganju obnove sinagoge, o snaženju antisemitizma u Europi, o osnovnoj školi Hugo Kon i studiju judaistike, o košer hrani, o tome koliko nežidovi u Hrvatskoj znaju o židovskoj kulturi i religiji te o djelovanju međunarodnih židovskih organizacija.

Autor je Romano Bolković.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!