Romano Bolković - 1 na 1: Srđan Kerim

28.02.2022.

09:03

Autor: HRT

Srđan Kerim

Srđan Kerim

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

U srijedu, 2. ožujka, na Prvom programu u 20:10, u talk showu Romana Bolkovića - 1 na 1 gostuju ugledni diplomat i književnik Srđan Kerim i ukrajinski diplomat i političar Markian Lubkivsky.

Srđan Kerim bio je predsjednik 62. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Tijekom njegovog mandata Skupština je bila usmjerena na teme kao što su odgovor na klimatske promjene, financiranje za razvoj, implementaciju globalne protuterorističke strategije, unapređivanje reforme Ujedinjenih naroda te praćenje mjera za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja. Srđan Kerim kasnije će postati i kandidat za glavnog tajnika UN.

Između 2008. i 2009. bio je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za klimatske promjene. Od 2008. godine dr. Kerim je član Vijeća predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Tijekom svog veleposlaničkog mandata u Njemačkoj, služio je i kao posebni izaslanik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu.

Kerim je i profesor na Odsjeku za međunarodne gospodarske odnose i tijekom posljednjeg desetljeća održao je više od 100 predavanja na međunarodnim konferencijama na temu globalizacije, tržišta u nastajanju, održivog razvoja, klimatskih promjena itd.

Predavao je međunarodnu ekonomiju i međunarodne odnose a danas predaje razvoj globalnog poslovanja. Bio je posebni izaslanik WAZ Media Grupe za jugoistočnu Europu. Danas je predsjednik uprave Ecolog America, vodećeg svjetskog pružatelja lanca opskrbe, izgradnje, tehnologije, upravljanja objektima i usluga zaštite okoliša za US Army, francusku vojsku i Bundeswehr, te EUFOR i NATO.

S Kerimom razgovaramo o sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, genezi rata u Ukrajini, polikauzalnosti toga rata i energetski motivima sukoba, Gerhardu Schröderu i Gazpromu, ali i o mogućnosti prelijevanja krize na Zapadni Balkan. Bit će riječi i o ulasku preostalih zemalja regije u EU, sazivanju Opće skupštine UN-a i diplomatskoj izolaciji Rusije, neutralnosti Indije i Kine, prijetnji Putina nuklearnim naoružanjem te o ovdašnjoj rusofiliji i neminovnom ishodu sukoba.

video thumb

Markian Lubkivsky je ukrajinski diplomat i političar. Bivši je veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj. S njime razgovaramo o moralu branitelja i građana Ukrajine, poziciji Bjelorusije, statistici dosadašnjih sukoba, držanju međunarodne zajednice te Putinovom izbjegavanju pregovora Moskve i Kijeva.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!