15:47 / 04.03.2022.

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1: Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov

Foto: Patrik Macek / Pixsell

U srijedu 9. ožujka na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tomislav Žigmanov rođen je u Tavankutu. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U hrvatskoj zajednici društveno je aktivan od 1990. Bio je član uredništva subotičkoga dvotjednika Žig 1994.-96., zamjenik glavnog urednika 1996.-97., a 1998. glavni i odgovorni urednik ovoga lista.

Bio je nositelj izgradnje nekoliko najvažnijih hrvatskih institucija u Subotici: prvi glavni i odgovorni urednik programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice 1998.-2000., jedan je od inicijatora, pokretača, kao i prvi predsjednik upravnog odbora Novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" 2002.-2004., te ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata od osnutka (2009.). Izvršni je urednik Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca (2005.-2018.). Pokretač je, glavni i odgovorni urednik Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata od 2009., kao i časopisa za književnost i umjetnosti Nova riječ od 2013.

Prati manjinsku problematiku u Srbiji, osobito društveni položaj Hrvata, od kraja 1990. do danas, o čemu je objavio i dvije sociografske studije. Objavio je sedamnaest knjiga, od kojih su neke i nagrađene (pjesme, refleksivna i kratka proza, eseji, studije i znanstveni radovi iz zavičajne povijesti i književnosti Hrvata u Vojvodini te filozofski radovi, iz praktičke filozofije, etike i filozofije religije). Predsjednik je jedine relevantne političke stranke Hrvata u Srbiji - Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini od listopada 2015.

video thumb

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u povodu Dana državnosti 25. lipnja 2018. godine, donijela je odluku o dodjeli odlikovanja Republike Hrvatske Red hrvatskog pletera T. Žigmanovu "za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske te dobrobiti njezinih građana djelujući kao književnik, esejist i političar ".

S Tomislavom Žigmanovom razgovaramo o tome koliko Hrvata živi u Republici Srbiji, o poboljšanju uvjeta života hrvatske zajednice u Srbiji, odsutnosti informacija o hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji u hrvatskoj javnosti, o tome na koje načine Hrvati u Srbiji održavaju odnose s matičnom domovinom te koliko matične znanstvene institucije i matično hrvatsko obrazovanje vodi računa o doprinosu hrvatskih velikana s prostora današnje Republike Srbije sveukupnom hrvatskom identitetu, koliko Republika Srbija u praksi njeguje multietničku različitost.

Razgovarat ćemo i o tome kako mlađi Hrvati odlaze u Beograd provesti se, stariji zbog etnoturizma, no što Hrvati mogu pronaći u mjestima u kojima žive Hrvati, o Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, povijesti i značaju te stranke, o cilju političkog djelovanja DSHV, izlasku na izbore s manjinskom listom te kako komentira pojedine napade da zatomljuje hrvatski predznak.

Bit će riječi i o tome možemo li govoriti o solidarnosti pojedinih nacionalnih manjina i njihovim zajedničkim interesima, u čemu je legitimitet DSHV-a, o mandatu u parlamentu i akcentu angažmana osvoji li se mjesto, o tome čemu je pozicija parlamentarnog zastupnika već pridonijela te konačno kako Hrvatska može najviše podržati Hrvate u Republici Srbiji.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!