Romano Bolković - 1 na 1: Victoria Zinchuk

26.02.2021.

12:59

Autor: HRT

Romano Bolković

Romano Bolković

Foto: Saša Ćetković / "Romano Bolković - 1 na 1"

U srijedu, 30. ožujka na Prvom programu u 20:10 ne propustite talk show Romano Bolković - 1 na 1. Gošća emisije je Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku. 

Rođena je u Ukrajini, gdje se i školovala. Magistrirala je bankarstvo i financiranje. 1996. je napustila Kijev, otišla u Pariz, a zatim u London gdje je živjela 20 godina, od toga 18 radeći u EBRD-u. Prije no što je krajem 2018. stigla u našu zemlju, vodila je ured EBRD-a u Maroku, a u svojoj bankarskoj karijeri radila je na projektima mnogih država. Iako je EBRD nastao kao privremena bankarska institucija čiji je cilj bio pomoći zemljama u tranziciji, njegova je uloga u današnjim okolnostima važnija no ikada jer potreba za obnovom gospodarstva i razvojem svugdje je prisutna. Zahvaljujući svom dugogodišnjem profesionalnom iskustvu financiranja stotine milijuna eura vrijednih projekata, Victoria Zinchuk brzo i jasno prepoznaje mogućnosti pojedinih država, načine na koje im EBRD može pomoći, ali i prepreke koje državne sustave čine sporima i neučinkovitima. Novac je, kaže ona, jeftiniji no ikad, a izvori financiranja su brojni i lako dostupni. Ipak, projekata za financiranje u Hrvatskoj vrlo je malo.

video thumb

S Victorijom Zinchuk razgovaramo o tome što je to EBRD i koja mu je svrha, hoće li se EBRD seliti iz Londona, koja je razlika između EBRD-a i drugih međunarodnih institucija, ima li danas EBRD ulogu koja mu je devedesetih namijenjena, što EBRD može ponuditi Hrvatskoj, zašto Hrvatska ne koristi svoje potencijale, kakvi su hrvatski poduzetnici, koje reforme Hrvatska mora učiniti, o konzervativnosti hrvatskog društva i preprekama razvoju, kakav je odnos EBRD-a spram javnog i privatnog sektora, što EBRD konkretno može učiniti u Hrvatskoj, s koliko novca godišnje financira ovdašnje projekte, ima li dovoljno inicijative koja otvara mogućnosti privatnom sektoru da investira, što je prepreka nedostatku inicijativa - je li to birokracija, u koje se sektore trenutačno ulaže, kako teče suradnja EBRD-a i Vlade RH a kako suradnja na lokalnim razinama, te na kraju, što gđi Zinchuk predstavlja osobni izazov rada u Hrvatskoj.

Autor emisije je Romano Bolković.

Urednica je Slavica Babić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!