Romano Bolković - 1 na 1: Victoria Zinchuk i Heydar Mirza

26.03.2022.

15:16

Autor: HRT

Victoria Zinchuk

Victoria Zinchuk

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

U srijedu, 30. ožujka na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuju Victoria Zinchuk direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku te Heydar Mirza, vojni analitičar i stručnjak za odnose s javnošću.

Victoria Zinchuk, rođena je i školovana u Ukrajini. Danas je direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku. Magistrirala je bankarstvo i financiranje. 1996. je napustila Kijev i otišla u Pariz. Većinu života provela je u Londonu. Za vrijeme 20 godina života u Londonu, 18 ih je provela u EBRD-u. Surađivala je na financiranju projekata u brojnim državama. U Hrvatskoj je od studenog 2018. Prije no što je krajem 2018. godine stigla u našu zemlju vodila je ured EBRD-a u Maroku, a u svojoj bankarskoj karijeri radila je na projektima brojnih država.

video thumb

Heydar Mirza je vojni analitičar i stručnjak za odnose s javnošću, medijski i politički rizik s fokusom na postsovjetski prostor, južni Kavkaz i regiju Kaspijskog mora. Od 2010. do 2019. radio je kao vodeći znanstveni novak u Centru za strateške studije pri predsjedniku Azerbajdžana. Trenutno autor programa i voditelj tjednog programa vojne analize RADIUS na Azerbejdžanskoj javnoj televizijskoj i radiodifuznoj kompaniji - ICTIMAI TV i jedan je od autora vojnih analiza CALIBER na YouTube kanalu.

S gostima emisije razgovaramo o dosadašnjem saldu ove humanitarne tragedije, o tome kako na koji je način najbolje organizirati pomoć ljudima u Ukrajini a kako ponajbolje pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, o tome može li Hrvatska pružiti perspektivu Ukrajincima koji ovdje dolaze ako ovakvo stanje potraje.

Govorit će i o tome je li Ukrajincima lako integrirati se u naše društvo, o tome kako Ukrajinci ne žele biti izbjeglice nego se žele odmah uklopiti u hrvatsko društvo, o tome što bi sve Vlada trebala učiniti da se što bolje organizira pomoć izbjeglicama, potom o tome kako je nakon svih desetaka milijuna mrtvih Ukrajinaca u XX. stoljeću slušati Putinove govore o Ukrajini kao izmišljenoj naciji i državi.

Bit će riječi i otome kako bi sankcije Rusiji mogle utjecati na Hrvatsku i EU, o stabilnosti banaka i kreditima, o tome kakva je trenutna ratna situacija u Ukrajini, kako se u iz Bakua i u regiji tumači ovaj rat, o obnovi sovjetskog ili carističkog ruskog prostoram, o turskoj i ruskoj politika spram –stanova te konačno je li moguće proširenje rata i na jugoistok.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!