Romano Bolković - 1 na 1: Vladan Tatalović

31.12.2021.

13:43

Autor: HRT

Romano Bolković

Romano Bolković

Foto: Saša Ćetković / "Romano Bolković - 1 na 1"

U srijedu 5. siječnja na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje Vladan Tatalović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.  

Dr. Vladan Tatalović rođen je 1977. u Beogradu gdje je završio gimnaziju i potom studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 2005. zaposlen je na Katedri za Novi Zavjet pri Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, najprije kao asistent, potom docent i danas kao izvanredni profesor.

Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je u Beogradu, a usavršavao se, kroz više dužih studijskih boravaka, u Grčkoj i Njemačkoj. Sudjelovao je u stvaranju Biblijskog instituta pri fakultetu i uključivanju srpskih istraživača u svjetsku mrežu bibličara, kao i u podizanju medijskog ugleda Srpske Pravoslavne Crkve - u srpskom društvu i šire.

video thumb

Dugogodišnji je suradnik Njegove Svetosti patrijarha srpskog Porfirija. U vrijeme dok je bio samo na čelu Mitropolije zagrebačko-ljubaljanske, od njega je u manastiru Lepavina na praznik Velike Gospojine 28.8. 2020. godine primio đakonski čin. Autor je nekoliko knjiga i više desetaka znanstvenih studija.

Dr. Vladan Tatalović služi pri katedralnom hramu Preobraženja Hristovog Mitropolije zagrebačko-ljubljanske u Zagrebu, na Cvjetnom trgu, ali se sada nalazi u Beogradu, gdje pomaže Njegovoj Svetosti patrijarhu Porfiriju.

S dr. Vladanom Tatalovićem razgovaramo o tome što je smisao Božića i smisao blagdana, o Božiću i identitetu čovjeka te o zapadnom individualizmu, o civilizaciji Zapada i onoj pravoslavlja, krizi vjere i zajedničkim problemima svih kršćana. Među ostalima, govorit ćemo i o mjestu crkve u današnjem društvu, Biblijskom institutu i svjetskoj mreža bibličara, ugledu crkve u medijima i društvu, o razlikama i zajedništvu pravoslavnih i katolika te budućnosti međukršćanskog dijaloga.

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!