Romano Bolković - 1 na 1: William Dale Montgomery

30.09.2021.

10:14

Autor: HRT

"Romano Bolković - 1 na 1"

"Romano Bolković - 1 na 1"

Foto: HTV / HRT

U srijedu, 6. listopada, na Prvom programu u 20:10 ne propustite novo izdanje talk-showa Romano Bolković - 1 na 1. Gost emisije je William Dale Montgomery.

William Dale Montgomery otišao je u mirovinu u veljači 2004. nakon tridesetogodišnje karijere u službi vanjskih poslova. Njegovo prvo i posljednje mjesto bilo je u Beogradu: prvi je radio kao ekonomski/komercijalni službenik od 1975. do 1978. a na koncu je bio zadnji američki veleposlanik u Jugoslaviji. Bio je i američki veleposlanik u Bugarskoj (1993.-1996.) i Hrvatskoj (1997.-2000.).

Ostali zadaci veleposlanika Montgomeryja bili su: voditelj Ureda za jugoslavenske poslove u Budimpešti, 2000.; specijalni savjetnik predsjednika i državnog tajnika za provedbu mira u Bosni, od siječnja 1996. do lipnja 1997.; zamjenik šefa misije u Sofiji, od lipnja 1988. do svibnja 1991. te zamjenik šefa misije u Dar-es-Salaamu, Tanzanija, od 1984. do 1986. Također je bio komercijalni, a zatim i politički službenik u Moskvi, 1979.-1981. Bio je izvršni pomoćnik državnog tajnika Lawrencea Eagleburgera, a zatim zamjenika državnog tajnika Cliftona Whartona. Na tom položaju od 1991. do 1993. bio je blisko uključen u sva pitanja vezana za bivšu Jugoslaviju i njezin nasilni raspad.

video thumb

Govori hrvatski i srpski jezik. Dok je radio za State Department, završio je jednogodišnji studij međunarodne sigurnosti na Nacionalnom ratnom učilištu. Služio je u američkoj vojsci od 1967. do 1970., uključujući godinu dana službe u Vijetnamu s američkim specijalnim snagama. Njegovo vojno odlikovanje uključivalo je brončanu zvijezdu, vojnu pohvalu za hrabrost, značku borbenog pješaka, padobransku značku i medalju u Vijetnamu. Nakon odlaska u mirovinu veleposlanik Montgomery četiri je godine pisao tjednu kolumnu koja se pojavljivala u novinama u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni. Također je tijekom tog razdoblja dao doprinos International Herald Tribuneu o balkanskim temama. Godine 2010. objavljeni su njegovi memoari o vremenu dok je bio veleposlanik u Jugoslaviji s naslovom: "Nakon što je navijanje prestalo: borba s demokratskom tranzicijom".

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

S Williamom D. Montgomeryjem razgovaramo o angažmanu SAD-a u svijetu poslije Drugog svjetskog rata te o tome koliko su SAD razumjele Tita i Jugoslaviju. Bit će riječi i o odnosu SAD-a spram prošlosti, je li se u Daytonu moglo postići i drukčije rješenje problema BiH, ali i o njegovoj zaokupljenost Đilasom, sudbini demokracije u svijetu i SAD-u.

Govorit će i o pesimizmu u pogledu Amerike i dvije različite Amerike, o tome što znači da SAD imaju mentalitet Drugog svjetskog rata, mogućnosti obnove oružanih sukoba u regiji, o tome u čemu je problem sa srpskim viđenjem svoje uloge na Balkanu, Hrvatskoj danas, budućnosti NATO-a, trebaju li nam SDE, Sjedinjene Države Europe, o Kini i odnosu SAD-a i Kine, te o čemu piše William Montgomery.

Autor talk showa je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!