Romano Bolković - 1 na 1: Zoran Đogaš

01.05.2022.

19:50

Autor: HRT

Zoran Đogaš

Zoran Đogaš

Foto: Milan Sabic / Pixsell

U srijedu 4. svibnja na Prvom programu u 20:10 slijedi emisija Romana Bolkovića - 1 na 1 u kojoj gostuje prof. dr. sc. Zoran Đogaš, nestranački kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika. 

video thumb

Zoran Đogaš rođen je u splitskom Varošu 1966. godine. Završio je MIOC u Splitu, te kasnije Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (1992.), na kojem je i doktorirao 1997. godine. Oženjen je, supruga mu je doc. dr. sc. Varja Đogaš, pročelnica Katedre za psihološku medicinu Medicinskog fakulteta u Splitu, a roditelji su dvoje djece. Po stjecanje diplome odlazi u Sjedinjenje Američke Države u kojima mu je rođena i kćer, a uvijek ističe da mu je jedna od najtežih životnih odluka bio povratak u Split. 

Po povratku je osnovao Centar za medicinu spavanja KBC-a Split i Medicinskog fakulteta u Splitu koji je jedinstven u Europi jer spaja znanstveni i klinički pristup somnologiji. Predsjednik je Edukacijskog odbora društva za istraživanje spavanja (ESRS) i Hrvatskog somnološkog društva - Društva za medicinu spavanja Hrvatskoga liječničkog zbora te jedan od urednika europskog udžbenika za medicinu spavanja Sleep Medicine Textbook. 

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

U dva je navrata bio dekan Medicinskog fakulteta u Splitu i jedan je od pokretača tamošnjeg studija medicine na engleskom jeziku kojeg trenutno pohađa oko 300 stranih studenata, ponajviše iz Njemačke, Norveške i drugih skadinavskih zemalja.

Đogaš je jedan od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika. Dobitnik je državne nagrade za znanost 2012. godine, prvi je koordinator Festivala znanosti u Splitu, član je niza udruženja, uključujući Rotary Kluba Split. U travnju 2022. godine prihvatio je poziv HDZ-a da bude njihov nadstranački kandidat na izvanrednim lokalnim izborima u Splitu.

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Romano Bolković - 1 na 1 / HRT

S gospodinom Đogašom razgovaramo o tko je Zoran Đogaš, što je to medicina spavanja, zašto se vratio iz SAD-a u Split, zašto je Medicinski fakultet u Splitu njegova najveća turistička agencija te kako to da studenti iz inozemstva dolaze na studij medicine u Split.

Razgovarat ćemo i  kakvo upravljačko iskustvo donosi sa sobom i bi li se mogao snaći na složenom operativnom mjestu gradonačelnika, zašto ulazi u bitku za poziciju gradonačelnika Splita, koji su njegovi motivi i razlozi, kako vidi protukandidate i političku scenu Splita te kakav je njegov odnos spram Plenkovića.

Govorit ćemo i tome što to znači da je Split za velike, ne male stvari, i koje su to velike stvari, koji su potencijali Splita i zašto bi Splitu trebale nove Mediteranske igre. Bit će riječi i o Splitu kao turističkoj meki, tome mogu li se pomiriti potrebe domaćih i zahtjevi turista, što se danas događa na Žnjanu, dokle sežu njegove političke ambicije te bi li sve bilo jednostavnije postane li Hajduk postane prvak.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!