Romano Bolković - 1 na 1: Irena Weber

18.09.2023.

13:11

Autor: HRT

Romano Bolković - 1 na 1

Romano Bolković - 1 na 1

Foto: Matko Švarc / HRT

Gosti Romana Bolkovića su diplomati, državnici, znanstvenici, političari, svi koji sudjeluju u oblikovanju europskih i svjetskih politika te djeluju na političke procese. Emisiju 1 na 1 prikazujemo utorkom na Četvrtom programu u 20:05. Gošća 19. rujna je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca i prva žena na toj poziciji od osnutka HUP-a 1993. godine.

Irena Weber rođena je u Splitu, 13. prosinca 1973. godine. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2000. godine stekla je zvanje diplomirane ekonomistice, smjer financije. Od travnja 2017. u Agrokoru obnaša funkciju savjetnice izvanrednog povjerenika za Agrokorovo non-core poslovanje i imovinski portfelj. Financijska i investicijska stručnjakinja, prije dolaska u Agrokor radila je kao članica Uprave Kent banke zadužena za korporativni sektor, pravni sektor i IT. Od 2008. do 2016. u Addiko banci je obnašala različite odgovorne funkcije te je, između ostalog, kao izvršna direktorica bila odgovorna za investicijsko bankarstvo, poslovanje s pravnim osobama te je dvije godine vodila poslovanje s građanstvom.

U CAIB-u je šest godina vodila i sudjelovala na brojnim projektima restrukturiranja i privatizacije te spajanjima i preuzimanjima u Hrvatskoj i regiji. Karijeru je započela u investicijskoj banci CAIB-u 2000. gdje je napredovala do pozicije pomoćnice direktora. Između ostalog, savjetovala je Vladu RH u procesu restrukturiranja i privatizacije sektora brodogradnje te procesu privatizacije Croatia Osiguranja i Dubrovačke banke.

Irena Weber

Irena Weber

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Investitora Heidelberg cement savjetovala je u projektu privatizacije cementare Kakanj u BIH. Nakon CAIB-a je kao partnerica i direktorica vodila brokersku kuću TO ONE. Završila je cijeli niz stručnih edukacija, položila je ispite za investicijskog savjetnika i brokera i surađuje kao predavač na Akademiji Zagrebačke burze.

S gospođom Irenom Weber razgovaramo o tome kako je postala prva žena na čelu HUP-a u njegovoj povijesti, o njenom obrazovanju i karijeri, kako je to biti žena u businessu te kako gledaju na žene u biznisu muškarci, a kako druge žene. Bit će riječi i o nedavnom govoru Ursule von der Leyen i impulsima EU, o tome na koji način iskustva Europe možemo koristiti da nam bude bolje, kakva je suradnja HUP-a s partnerima, sa znanošću i vlašću, ali i o petom paketu mjera Vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, te o inicijativi smanjenja cijena proizvoda iz potrošačke košarice.

Doznat ćemo i je li gospodarsko-socijalno vijeće dovoljan okvir za spomenute suradnje s vlašću i znanošću, a među temama razgovora je i nužnost reformi, što se mora učiniti da bi živjeli u Hrvatskoj bolje, kako osnažiti poduzetničku kulturu i atmosferu, na koji način HUP objedinjuje sve interese svih svojih interesnih skupina, što HUP promovira, koji su širi ciljevi HUP-a od cehovskog interesa, te kako kao žena u businessu ostvaruje life-balance.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.

Emisiju pratite i putem multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!