Ronin

22.04.2022.

08:43

Autor: HRT

Subota, 7. svibnja na Prvom

Subota, 7. svibnja na Prvom

Foto: Ronin / film

U subotu 7. svibnja na Prvom programu u 22:50 emitiramo akcijske triler Ronin redatelja Johna Frankenheimera iz 1998. godine. 

Ronin je, prema japanskoj legendi, samuraj čiji je gospodar ubijen. Ostavljen bez vođe kojemu bi posvetio život, ronin besciljno luta zemljom i može ga unajmiti tko želi za posao koji želi. Taj se opis može primijeniti na skupinu okorjelih ubojica koji se okupljaju u pariškom bistrou na početku ovog filma.

video thumb

To je poslastica za ljubitelje filmova potjera, film koji s puno stila priziva u sjećanje glasovitu potjeru iz Friedkinove Francuske veze. John Frankenheimer režirao je Ronina sigurnom rukom, imajući uvijek u vidu preglednost unutar kadrova i atraktivnost akcijskih scena. Kao zanimljivost valja istaknuti kako je scenarij najvećim dijelom napisao slavni dramatičar, redatelj i scenarist David Mamet i J. D. Zeik.

Subota, 7. svibnja na Prvom

Subota, 7. svibnja na Prvom

Foto: Ronin / film

Za veliki uspjeh filma svakako je zaslužna prvorazredna internacionalna glumačka ekipa. U filmu glume Robert De Niro, Jean Reno, Natascha McElhone, Stellan Skarsgard, Sean Bean, Skipp Sudduth, Michael Lonsdale, Jan Triska i Jonathan Pryce. 

Subota, 7. svibnja na Prvom

Subota, 7. svibnja na Prvom

Foto: Ronin / film

Petorica plaćenika okupljaju se u Parizu zbog krađe tajanstvenog kovčega. Njihova poslodavka Deirdre (N. McElhone) nikako ne želi odati o čemu je riječ, no Sam (R. De Niro), bivši djelatnik CIA-e, sluti kako zadatak neće biti jednostavan. Ostatak ekipe čine Parižanin Vincent (J. Reno), bivši KGB-ov agent Gregor (S. Skarsgard), vozač Larry (S. Sudduth) i stručnjak za oružje Spence (S. Bean). Konce iz pozadine zapravo vuče Deirdrein nadređeni, zloglasni IRA-in vođa, Seamus (J. Pryce)...

Galerija
Subot, 7. svibnja na Prvom , Foto: Ronin/film
Subota, 7. svibnja na Prvom , Foto: Ronin/film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!