Ruben Radica in memoriam

19.11.2021.

12:01

Autor: HRT

Snimka koncerta - srijeda, 24. studenoga na Trećem

Snimka koncerta - srijeda, 24. studenoga na Trećem

Foto: Cantus Ansambl / Preporodna dvorana HAZU, 27.09.2021.

Cantus Ansambl, Papandopulo kvartet, Sreten Mokrović, Lidija Horvat-Dunjko i Berislav Šipuš, Preporodna dvorana HAZU, 27.09.2021.

Akademik Ruben Radica radovao se svom obljetničkom koncertu u Preporodnoj dvorani HAZU-a u povodu 90. rođendana i pomno birao skladbe koje bi odrazile njegov skladateljski put. Visoku je životnu obljetnicu proslavio 19. svibnja u krugu obitelji. No, koncert koji je planirao najesen 2021. nije dočekao, jer je umro u Zagrebu 28. srpnja iste godine. Odabrani je repertoar koji ćemo čuti u srijedu, 24. studenoga, u 19 sati na Trećem postao njegovim oproštajem od stvaralaštva i života.

Stoga obvezuje glazbenike da na poseban način publici prenesu ovaj vrijedan dio njegove glazbene oporuke. Na koncertu koji organiziraju njegova matična udruga, Hrvatsko društvo skladatelja, i njegova sestrinska tvrtka Cantus d.o.o., nastupaju Cantus Ansambl i Papandopulo kvartet - glazbeni sastavi koji su Radici bili veliko nadahnuće i poticaj u stvaranju većinom strukturalno promišljenih, avangardnih djela.

No, više nego modernizam, u djelima koja je sam odabrao, Radica izražava svoju iskonsku muzikalnost i ukorijenjenost u tradiciju. Između pojedinih skladbi prigodne riječi sjećanja izražavaju njegovi kolege suradnici: glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban, tajnik glazbenog razreda HAZU-a muzikolog akademik Stanislav Tuksar, dekan Muzičke akademije Igor Lešnik, te dirigent programa, ujedno i sam skladatelj - Berislav Šipuš.

Ruben Radica

Ruben Radica

Foto: fotoalbum / privatno

Program:

1) Četiri dramatska epigrama za klavirski kvintet (1959.)

2) Tri sonetne bagatele za (recitatora i) instrumentalni sekstet (1997.)
Sreten Mokrović, recitator

3) Četiri studije ustrajnosti za saksofonski kvartet (2001.)
Papandopulo kvartet

4) Tri melodije za sopran i instrumentalni oktet (1961., praizvedba verzije za instrumentalni sastav iz 2012.)
Lidija Horvat Dunjko, sopran

5) Litaniae Sanctorum pro Papa Ioanne Paulo (2005.)

Voditeljica i urednica je Jana Haluza, redateljica Vesna Fijačko Fodor, a producent Mate Letica.

Snimku koncerta možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!