Rusija protiv Rusije

01.03.2022.

11:37

Autor: HRT

Subota, 5. ožujka na Prvom

Subota, 5. ožujka na Prvom

Foto: Rusija protiv Rusije / dokumentarni film

U subotu, 5. ožujka, na Prvom programu u 20:10 ne propustite dokumentarni film Rusija protiv Rusije. Dvadeset godina nakon što je Vladimir Putin došao na vlast, Rusija je duboko podijeljena zemlja. Mladi naraštaj protivi se sve većoj represiji režima. Za to je vrijeme Kremlj, koji i dalje uživa potporu velikog dijela starijeg stanovništva, još pojačao represiju protiv opozicije. Tko su ovi ljudi koji sanjaju o drukčijoj Rusiji? Kakvu će cijenu platiti za pravdu i slobodu koju žele? Razgovarali smo s obje strane. Pokazat ćemo vam što je na kocki.

video thumb

U posljednjih 20 godina zakonima sve više ograničavaju pravo na prosvjedovanje kako bi opravdali i legitimizirali represiju nad oporbom. Otrovano je nekoliko desetaka opozicionara. Aleksej Navaljni samo je najnovije ime na popisu. Kad je iznenadio sve i vratio se u Moskvu, Olga je bila među ljudima koji su ga pokušali pozdraviti u zračnoj luci. Također je otišla i na prosvjed na koji je Navaljni pozvao. Bila je to odluka koja će imati teške posljedice.

Ruski režim potiče ideju da strani agenti hrane zapadnjačku rusofobiju te da Navaljni i njegovi pristaše, nevladine organizacije i novinari sudjeluju u tome. Ali Navaljni i njegovi pristaše, kao i disidenti u Rusiji i izvan nje, tvrde suprotno. Kažu da je režim predsjednika Putina prava kleptokracija.

Autor je Stéphane Bentura.

Produkcija: YUZU Productions, VFS Films, 2021.

Dokumentarni film odabrala Mira Vočinkić.

Subota, 5. ožujka na Prvom

Subota, 5. ožujka na Prvom

Foto: Rusija protiv Rusije / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!