Sahara

04.03.2023.

12:02

Autor: HRT

Ponedjeljak, 13. ožujka na Trećem

Ponedjeljak, 13. ožujka na Trećem

Foto: Sahara / film

Radnja ratnoga filma s legendom sedme umjetnosti Humphreyjem Bogartom u naslovnoj ulozi odvija se u pustinji u Libiji 1942. gdje je skupina američkih vojnika ostala sama u tenku tijekom povlačenja u El Alamein. 

Tijekom prolaska pustinjom sa sobom su povezli skupinu vojnika iz savezničkih zemalja koji su zaostali za svojim postrojbama. Ponestaje im goriva, hrane i vode, pa pokušavaju doći do utvrde u pustinji, no velika njemačka postrojba također se onamo uputila...

Kritičari su film snimljen prema romanu Ophodnja Philipa MacDonalda hvalili jer nudi akciju, napetost i uzbuđenje. U ratnom ostvarenju redatelja Zoltana Korde iz 1943. godine uz Humphreyja Bogarta glumački ansambl predvode Bruce Bennett, J. Carrol Naish i Dan Duryea. Film prikazujemo u ponedjeljak, 12. ožujka, u 22:50 na Trećem.

Scenaristi su John Howard Lawson, Zoltan Korda i James O'Hanlon. J. Carrol Naish bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednoga glumca za ulogu zarobljenog Talijana. Rudolph Maté nominiran je za fotografiju (crno-bijelu), a John Livadary za zvuk. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!