08:57 / 02.09.2021.

Autor: HRT

Samac

Petak, 17. rujna na Prvom

Petak, 17. rujna na Prvom

Foto: Samac / film

Intrigantna psihološka drama Samac, adaptacija kultnog romana Christophera Isherwooda, slijedi u petak, 17. rujna, na Prvom programu HTV-a u 22:20. Film je nastao u režiji glasovitog modnog dizajnera Toma Forda.

Markantni George Falconer  britanski je profesor književnosti koji 1962. godine živi u Los Angelesu. Kad jednog dana dozna da je njegov dugogodišnji ljubavnik Jim poginuo u automobilskoj nesreći, George zaključi da njegov život više nema smisla te čvrsto odluči počiniti samoubojstvo.

Nakon što napiše oproštajno pismo i detaljno razradi postupak suicida, George će susresti nekoliko ljudi zbog kojih će se početi kolebati oko razložnosti i opravdanosti samoubojstva...

video thumb

U filmu A SINGLE MAN iz 2009. godine glume Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode, Jon Kortajarena, Paulette Lamori, Ryan Simpkins, Ginnifer Goodwin, Teddy Sears, Paul Butler, Aaron Sanders, Aline Weber.

Riječ je o Fordovu debitantskom redateljskom ostvarenju, vizualno izuzetno efektnom, sigurno i sugestivno režiranom, zavodljivo estetiziranom, impresivno stiliziranom filmu koji dojmljivo rekonstruira razdoblje ranih šezdesetih. Redatelj Tom Ford i David Scearce napisali su scenarij prema romanu Christophera Isherwooda.

Godine 2010. film je nominiran za Oscara u kategoriji najbolje glavne muške uloge, za koju je izvrsni Colin Firth (Dnevnik Bridget Jones, Kraljev govor) osvojio i nagradu BAFTA, nominaciju za Zlatni globus te nagradu Volpi Cup u Veneciji.

Za uspjeh filma nominiranog za tri Zlatna globusa zaslužni su i direktor fotografije Eduard Grau, te nagrađivani poljski skladatelj Abel Korzeniowski, čija glazba dodatno naglašava emotivnost zbivanja.

Petak, 17. rujna na Prvom

Petak, 17. rujna na Prvom

Foto: Samac / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!