08:42 / 15.02.2022.

Autor: HRT

Samhlu 2020.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U petak, 25. veljače, u 23:25 na Trećem programu slijedi dokumentarni film Samhlu 2020.

U irskom gradiću svake se godine okupljaju umjetnici, pjevači, slikari, plesači, pjesnici, pripovjedači. Festival je 2020. otkazan zbog COVID-a. Pa ipak, putujući pripovjedač došao je u selo i odlučio, ako ljudi ne mogu proslaviti festival kao inače, on će festival donijeti ljudima i svaki kutak sela pretvoriti u pozornicu.

Ovaj dokumentarni film mješavina je izvještaja i izmišljenih događaja koji se lijepo nadopunjuju. Iz izvještaja ćemo naučiti nešto više o lokalnoj umjetnosti i umjetnicima te ćemo objasniti što ih pokreće. Pomoću izmišljenih događaja uronit ćemo u glazbu, ples, poeziju. Ne promatramo festival, živimo ga. Čak su i mjere zbog COVID-a iskorištene kreativno kako bismo otkrili različite scenarije. Na primjer, u kombiju u kojemu žena prodaje prženu ribu i krumpiriće te pjeva daleko od svih ostalih.

Kako bi se pridržavali mjera socijalnog distanciranja, pjesnici postavljaju iznimno dug stol. Žene pjevaju u malom brodu daleko od svih ostalih. Dokumentarni film originalni je i inovativni pristup koji nam želi pokazati da je umjetnost i dalje živa, unatoč mjerama protiv COVID-a. Dah nam oduzimaju cijela scenografija, rukovanje kamerom, rasvjeta, posebno svečana svjetla po ulicama, montaža i nevjerojatni nastupi svih umjetnika. To je također i poruka nade koja pokazuje da ljudi, ako se drže zajedno, mogu pobijediti i najmračnija i najstrašnija vremena.

Film je dobio nagradu CIRCOM 2021. u kategoriji najoriginalnijeg i najinovativnijeg programa.

Produkcija: TG4, Irska

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!