Samo jednom se ljubi

14.09.2021.

15:12

Autor: HRT

Petak, 24. rujna na Trećem

Petak, 24. rujna na Trećem

Foto: Samo jednom se ljubi / film

U petak, 24. rujna, na Trećem programu HTV-a u 22 sata emitiramo hrvatsku dramu Samo jednom se ljubi. Jedan od najcjenjenijih filmova redatelja Rajka Grlića, snimljen 1980., priča je o strasnoj ljubavi mladog komunista i lijepe balerine iz građanske obitelji.

Rat je završio, a mladi partizan Tomislav i njegovi partijski drugovi Vule i Mirko zaduženi su organizirati civilni život u gradiću nedaleko Zagreba. Radi obnove i kulturnog uzdizanja širokih masa iz Zagreba su poslani i kazališni glumci, među kojima i lijepa Beba, balerina buržoaskog podrijetla u koju se Tomislav odmah zaljubi. Iako su iz dva različita svijeta, par se ubrzo i vjenča. Stignu im Bebini roditelji, zagrebačka građanska gospoda koja ne kriju gađenje spram novog poretka.

Osim Bebinih roditelja i Tomislavovi partijski prijatelji ne skrivaju nezadovoljstvo njegovim izborom koji doživljavaju kao izdaju. Tako se Tomislav kao dobar komunist nađe u procjepu između svog privatnog života i očekivanja partijskih drugova...

Autor Grlić kroz žanr melodrame progovara o političkim pitanjima, o nemogućnosti ostvarenja intimnog života zbog represivnog režima te o iskrivljenom moralu. Iskren i dosljedan komunist, Tomislav, odjednom se više ne snalazi u poretku za koji se borio. Privatni interesi, korupcija, političke ambicije pojave su koje Tomislav ne prati već ostaje dosljedan onim početnim idealima i upravo je u tome njegov najveći grijeh.

Protkan nostalgičnom melodijom istoimenog evergreena Ive Robića, te snimljen sugestivnom fotografijom Tomislava Pintera za koju je dobio Zlatnu Arenu za kameru 1981., Samo jednom se ljubi prikazan je u Cannesu u sekciji Izvjestan pogled (Un Certain Regard), a na festivalu u Valenciji Miki Manojlović osvojio je Gand prix za najbolju mušku ulogu.

U filmu uz Manojlovića glume Vladica Milosavljević, Mladen Budiščak, Zijah Sokolović, Dragoljub Lazarov, Neva Rošić, Erland Josephson, Miljenko Brlečić, Radojka Šverko, Ivo Robić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!