Samson i Dalila

27.12.2022.

12:41

Autor: HRT

Petak, 6. siječnja na Trećem

Petak, 6. siječnja na Trećem

Foto: Samson i Dalila / film

Ovjenčano Oscarima za najbolju scenografiju i kostimografiju, uz nominacije u kategorijama najbolje fotografije, specijalnih efekata i glazbe, djelo glasovitog montažera, producenta (Rat svjetova), scenarista i redatelja Cecila B. DeMillea (Deset zapovijedi, Kleopatra, Križari, Osedlaj divlji vjetar), dobitnika Oscara 1953. za film "Najveća predstava na svijetu", ključno je ostvarenje u žanru povijesnog spektakla i jedno od najpoznatijih svih vremena. Riječ je o naslovu koji je navijestio procvat raskošno produciranih holivudskih filmova temeljenih na biblijskim pričama i onima iz drevnog Rima, filmu koji je predstavio u tom žanru jednog od najznačajnijih glumaca, markantnog Victora Maturea (Moja draga Clementina, Dimitrije i gladijatori). Njegova je partnerica slavna H. Lamarr (Ekstaza, Ziegfeldove djevojke), za čije je kostime redatelj naručio paunovo perje. U petak, 6. siječnja na Trećem programu u 22 sata pogledajte povijesni spektakl Samson i Dalila (1949.). 

Godine 1000. prije Krista židovska plemena neprestano trpe teror vladajućih Filistejaca, koji strogim zakonima i vojskom već puna četiri desetljeća zlostavljaju stanovništvo. U provincijskom selu Zora odrasta odvažan dječak Samson, neustrašivi pripadnik plemena Dan za kojeg svi, pa i njegova prijateljica i vršnjakinja Miriam, znaju da će jednog dana postati ratnik i vođa.

Dvadesetak godina kasnije, kad Samson stasa u izuzetno snažnog muškarca, unatoč protivljenju svoje majke on umjesto blagoj i dobrodušnoj Miriam svoje srce pokloni lijepoj Filistejki Semadar. Samsonova ljubavna sreća sa Semadar neće biti duga vijeka, jer na njega oko ubrzo baci prelijepa Dalila, njezina mlađa sestra. Isprva se čini da Samsonovoj ljubavi prema Semadar, djevojci u koju je zaljubljen i filistejski princ Ahtur, ništa ne može stati na put, sve dok na sam dan vjenčanja tijekom svadbene svečanosti odbačena Dalila ne isprovocira Samsonov sukob s Ahturom i drugim Filistejcima.

Dođe do oružanog sukoba u kojem Semadar pogine, zbog čega se očajni Samson zakune na osvetu. Njegov bijeg i skrivanje kod Miriamine obitelji uskoro prekinu filistejski vojnici, koji Samsona uhiti i okuje u lance. U međuvremenu, i Dalila snuje osvetu Samsonu, za što kao zaštitnika pridobije kralja Sarana od Gaze...

Petak, 6. siječnja na Trećem

Petak, 6. siječnja na Trećem

Foto: Samson i Dalila / film

Uloge tumače Victor Mature, Hedy Lamarr, George Sanders, Angela Lansbury, Henry Wilcoxon, Olive Deering, Russ Tamblyn, Fay Holden, Julia Faye, William Farnum, Lane Chandler, Moroni Olsen, Francis McDonald.

Scenarij Jesse Lasky Jr. i Fredric M. Frank, uz suradnju Harolda Lamba i Vladimira Jabotinskog, (prema romanu Vladimira Jabotinskog), režija Cecil B. DeMille.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!