Samson i Dalila

21.12.2021.

18:42

Autor: HRT

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Foto: Samson i Dalila / film

Povijesni spektakl Samson i Dalila na rasporedu je u nedjelju, 2. siječnja, u 23:20 na Prvom. Riječ je o naslovu koji je navijestio procvat raskošno produciranih holivudskih filmova temeljenih na biblijskim pričama i onima iz drevnog Rima.

Godine 1000. prije Krista židovska plemena neprestano trpe teror vladajućih Filistejaca, koji strogim zakonima i vojskom već puna četiri desetljeća zlostavljaju stanovništvo. U provincijskom selu Zora odrasta odvažan dječak Samson, neustrašivi pripadnik plemena Dan za kojeg svi, pa i njegova prijateljica i vršnjakinja Miriam, znaju da će jednog dana postati ratnik i vođa. Dvadesetak godina kasnije, kad Samson stasa u izuzetno snažnog muškarca, unatoč protivljenju svoje majke on umjesto blagoj i dobrodušnoj Miriam svoje srce pokloni lijepoj Filistejki Semadar.

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Foto: Samson i Dalila / film

Samsonova ljubavna sreća sa Semadar neće biti duga vijeka, jer na njega oko ubrzo baci prelijepa Dalila, njezina mlađa sestra. Isprva se čini da Samsonovoj ljubavi prema Semadar, djevojci u koju je zaljubljen i filistejski princ Ahtur, ništa ne može stati na put, sve dok na sam dan vjenčanja tijekom svadbene svečanosti odbačena Dalila ne isprovocira Samsonov sukob s Ahturom i drugim Filistejcima. Dođe do oružanog sukoba u kojem Semadar pogine, zbog čega se očajni Samson zakune na osvetu. Njegov bijeg i skrivanje kod Miriamine obitelji uskoro prekinu filistejski vojnici, koji Samsona uhite i okuju u lance. U međuvremenu, i Dalila kuje osvetu Samsonu, za što kao zaštitnika pridobije kralja Sarana od Gaze...

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Nedjelja, 2. siječnja na Prvom

Foto: Samson i Dalila / film

Ovjenčano Oscarima za najbolju scenografiju i kostimografiju, uz nominacije u kategorijama najbolje fotografije, specijalnih efekata i glazbe, djelo glasovitog montažera, producenta (Rat svjetova), scenarista i redatelja Cecila B. DeMillea (Deset zapovijedi, Kleopatra, Križari, Osedlaj divlji vjetar), dobitnika Oscara 1953. za film Najveća predstava na svijetu, ključno je ostvarenje u žanru povijesnog spektakla i jedno od najpoznatijih svih vremena.

Film temeljen na biblijskim pričama i onima iz drevnog Rima, predstavio je u tom žanru jednog od najznačajnijih glumaca, markantnog Victora Maturea (Moja draga Clementina, Dimitrije i gladijatori). Njegova je partnerica slavna Hedy Lamarr (Ekstaza, Ziegfeldove djevojke), za čije je kostime redatelj naručio paunovo perje. Uz spomenuti dvojac u ostvarenju iz 1949. godine glume i George Sanders, Angela Lansbury, Henry Wilcoxon, Olive Deering, Russ Tamblyn, Fay Holden, Julia Faye, William Farnum, Lane Chandler, Moroni Olsen, Francis McDonald.

Jesse Lasky Jr. i Fredric M. Frank, napisali su scenarij uz suradnju Harolda Lamba i Vladimira Jabotinskog, a prema romanu V. Jabotinskog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!