11:30 / 22.03.2022.

Autor: Komunikacije HRT-a

Šareni lonac

Subota, 2. travnja na Drugom

Subota, 2. travnja na Drugom

Foto: Šareni lonac / HRT

Na Hrvatsku televiziju (HRT-HTV) stiže nova sezona zaigranih i zabavnih malih kuhara. Od subote 2. travnja u 9:45 na Drugom programu HTV-a unutar Juhuhua, najmlađi gledatelji moći će pratiti treću sezonu Šarenog lonca. Igrani serijal u kojemu četvero djece s kuharom pripremaju jednostavna jela, donosi i neke novosti.

video thumb

U trećoj sezoni kuha nam chef Mario Mihelj, a promijenili su se i mali pomagači, sada su to Vita Elizabeta Taborsky, Luna Aračić, Martin Pišlar i Sven Bobek. Koncept je takav da djeca dolaze kod jednog kuhara kao iznenađenje na vratima, on ih zainteresira za kuhanje i u svakoj emisiji skuhaju jedno jelo.

Chef Mario Mihelj poznati je i priznati kuhar, chef u nekoliko restorana, a s veseljem se odazvao pozivu na audiciju i mogućnosti da sudjeluje na jednom tako izazovnom snimanju. Djeca su u dobi 6 i 7 godina i odabrani su putem audicije.

Subota, 2. travnja na Drugom

Subota, 2. travnja na Drugom

Foto: Šareni lonac / HRT

Ova dječja igrano-dokumentarna emisija ima 10 novih epizoda, a traje 12 minuta. Djeca od chefa Maria dobivaju različite kuharske zadatke, a u kuhinji ima puno posla za djecu – djeca sjeckaju, rezuckaju, mijese, važu, blendaju, slažu burgere, gule namirnice, peku palačinke. Poslove s vatrom i pećnicom obavlja kuhar Mario. Djeca nemaju scenarij za učenje svojih uloga. Oni dolaze na snimanje ne znajući što će se tamo zbivati.

Subota, 2. travnja na Drugom

Subota, 2. travnja na Drugom

Foto: Šareni lonac / HRT

Osim što kuhaju, u emisiji se mali kuhari zabavljaju i igraju. Mario im uvijek u tajnu kutiju stavi jednu namirnicu, a djeca opipom, a ako ne ide onda i po mirisu trebaju pogoditi što je to. Ovdje nema namještanja. Sve je dokumentarno. Usred kuhanja djeca shvate da je Mario zaboravio jednu važnu namirnicu. On svaki put zaboravi nešto, pravi je zaboravko! Odlaskom kuhara, otvara se prostor za igru. Djeca sama smisle neku igru i svoja pravila po kojima će igrati. Nekad nema ljutnje, ali nekad i ima! Kuhar se vraća, nema pojma da su se djeca igrala i završava se jelo. Za vrijeme objeda Maria često na tanjuru dočeka neka podvala koju su smislila djeca. Kuhar se ne ljuti nego prihvati šalu i pravila iz dječjeg svijeta.

Subota, 2. travnja na Drugom

Subota, 2. travnja na Drugom

Foto: Šareni lonac / HRT

Cilj je ove emisije potaknuti obitelji da vrijeme provode zajedno u pripremi obroka. Ne učimo detalje o namirnicama, tu i tamo saznajemo neku činjenicu o nekoj namirnici, procesu kod kuhanja, kuharskoj vještini ili alatu. Ono što želimo je probuditi interes za kuhanje kod djece i odraslih te osvijestiti načine pripreme hrane, zdrave namirnice i umjerenost. Hrana i prehrana važan su dio našeg života i o tome treba učiti i djecu već u vrtićkoj dobi.

Subota, 2. travnja na Drugom

Subota, 2. travnja na Drugom

Foto: Šareni lonac / HRT

Serijal se može pronaći na HTV2, na web stranici i mobilnoj aplikaciji JUHUHU, te na YouTube kanalu JUHUHU.

Ekipa: direktori fotografije Marjan Živić i Daniel Ruljančić, redatelj Petar Orešković, montažerka Iva Blašković, producentica Sanja Ivančin, urednica emisije Sanja Nakić, rukovoditeljica Produkcijskog odjela Djeca i mladi Božica Obad, urednik Programskog odjela Djeca i mladi Anđelko Glibo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!