Sedam svjetova jedan planet: Afrika

12.08.2021.

10:37

Autor: HRT

Utorak, 24. kolovoza na Prvom

Utorak, 24. kolovoza na Prvom

Foto: Sedam svjetova jedan planet / dokumentarna serija

Sedmi, posljednji nastavak dokumentarne serije Sedam svjetova jedan planet, naziva Afrika, ne propustite u utorak, 24. kolovoza, na Prvom programu u 20:10.

Afrika - zavičaj najvećeg skupa divljih životinja na svijetu. No čak i u ovom predjelu, gdje vlada obilje, divljina je suočena s velikim opasnostima. U njezinu je središtu prostrana tropska prašuma puna života.

video thumb

Ovdje mlade čimpanze uče služiti se oruđem za iskorištavanje bogatstva džungle. Sa znanjem koje se prenosi s koljena na koljeno, imaju pristup najboljoj šumskoj hrani. Afrička Rasjedna dolina konkurira džungli po obilju života u njoj.

Nastala je prije 30 milijuna godina, kada je masa rastaljene stijene gurala tlo uvis, dok se kora nije raskolila. Dolina se produbljivala, a rijeke poplavile njezino dno te su nastala veličanstvena jezera. To su najbogatija slatkovodna staništa na planetu. Bogati afrički travnjaci Serengetija dom su najvećih krda antilopa, gnua i zebre. Na tragu su im grabežljivci. Da poveća izglede za uspješan lov, skupina od pet geparda udružuje se u jednu od najvećih potjera geparda.

Utorak, 24. kolovoza na Prvom

Utorak, 24. kolovoza na Prvom

Foto: Sedam svjetova jedan planet / dokumentarna serija

Pustinje koje prekrivaju trećinu Afrike negostoljubiv su okoliš za divlje životinje. U Namibu, najstarijoj pustinji na Zemlji, smeđe hijene na epskom su putu u potrazi za hranom za svoje obitelji i za skloništem u davno napuštenim gradovima. Dotle u Kalahariju čudnovati mravojed kopa duboko u potrazi za obrokom.

Tisućljećima je jedinstvena afrička divljina bujala životom, čak i svojim najneplodnijim krajevima, ali danas najveća prijetnja potječe od ljudske aktivnosti.

Utorak, 24. kolovoza na Prvom

Utorak, 24. kolovoza na Prvom

Foto: Sedam svjetova jedan planet / dokumentarna serija

U proteklom stoljeću lovci i lovokradice ubili su milijune slonova, a želja za rogom sjevernog bijelog nosoroga dovela je tu podvrstu nadomak izumiranju. Ali uz malo pomoći, divlji svijet može se oporaviti. Požrtvovnim konzervatorskim zalaganjem u planinama Virunga broj planinskih gorila povećan je iznad tisuću prvi put otkako se brojevi bilježe. Odluke koje danas donosimo odredit će budućnosti životinja, čovječanstva i cjelokupnog života na Zemlji.

Mira Vočinkić odabrala je dokumentarnu seriju Seven Worlds One Planet za koju koprodukciju potpisuju BBC Studios, BBC America, Tencent Penguin Pictures, ZDF i France Télévisions.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!