17:04 / 10.08.2021.

Autor: HRT

Sedam svjetova jedan planet: Australija

Utorak, 17. kolovoza na Prvom

Utorak, 17. kolovoza na Prvom

Foto: Sedam svjetova jedan planet / dokumentarna serija

U utorak 17. kolovoza na Prvom u 20:10 na rasporedu je dokumentarna serija Sedam svjetova jedan planet. U četvrtoj epizodi upoznat ćemo Australiju, zemlju koja se odmetnula u doba dinosaura. Izolirane milijunima godina, neobične i čudesne životinje koje su se zatekle na njoj nisu nalik ni na što drugo na svijetu.

video thumb

Daintree, jedna od najstarijih tropskih šuma, dom je najopasnije ptice na svijetu, kazuara. To je moćna dvometrašica koja podsjeća na dinosaura, ali njezin uspjeh ovisi o tome koliko dobro kao roditelj može zaštititi svoje prugaste ptiće.

Žilavi kratkonogi tobolčar vombat luta australskim brdskim krajem nastojeći preživjeti ledene snježne oluje. U toplim šumama eukaliptusa obitava novootkriveni grabežljivac s bizarnim ritualom udvaranja, a na prostranim, otvorenim travnjacima australski skroviti i progonjeni divlji pas dingo lovi klokane kako bi nahranio svoju štenad.

Utorak, 17. kolovoza na Prvom

Utorak, 17. kolovoza na Prvom

Foto: Sedam svjetova jedan planet / dokumentarna serija

Život u Australiji je težak i postaje sve teži. Nakon odvajanja kontinent se ubrzano kreće prema sjeveru, postaje sve topliji i suši, a šume i travnjaci pretvaraju se u prašinu. Više od 70% Australije sada je sušna zemlja. U suncem opaljenom crvenom središtu pustinjom vladaju gmazovi. Divovski varani pregledavaju prašnjavi kraj tražeći manje guštere za jelo, a čudnovati molosi napajaju se pijući samo preko kože. Na pojilištima golema jata divljih papiga donose šarenilo svijetlih boja.

Utorak, 17. kolovoza na Prvom

Utorak, 17. kolovoza na Prvom

Foto: Sedam svjetova jedan planet / dokumentarna serija

Ovaj otočni kontinent sad je toliko daleko na sjeveru da je okružen toplim bistrim tropskim vodama, koje pogoduju koraljnim grebenima. U njima živi kaleidoskopsko šarenilo sitnih riba i najviše vrsta morskih pasa na svijetu. Jednom u svakih deset ili više godina tisuće morskih pasa okupe se i stvaraju čudesan prizor. Ali australske životinje suočene su s posljedicama ljudske prisutnosti. Ovdje je nestalo više vrsta sisavaca nego igdje drugdje na svijetu. Od nekih je ostao trag samo na prostranoj lokaciji s tisućama čudesnih starih rezbarija. A na tajanstvenom otoku dalje od obale jedno je od posljednjih uporišta zagonetnog i rijetkog tasmanskog vraga, borbenog grabežljivog tobolčara.

Koprodukcija: BBC Studios, BBC America, Tencent Penguin Pictures, ZDF i France Télévisions

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!