Sedmi pečat

17.05.2023.

07:24

Autor: HRT

Subota, 27. svibnja na Trećem

Subota, 27. svibnja na Trećem

Foto: Sedmi pečat / film

"Sedmi pečat" remek-djelo slavnoga švedskoga redatelja Ingmara Bergmana, uradak kojim je stekao svjetsku slavu i ugled prikazujemo u subotu, 27. svibnja na Trećem programu u 22:10. Zasnovan na biblijskom motivu apokalipse, film predstavlja jedan od najoriginalnijih pokušaja da se filmski ispriča legenda o čovjekovom traženju besmrtnosti i progovori o čovjekovom strahu od smrti.

Uz neke ostale, Ingmar Bergman ovim je filmom osvojio posebnu nagradu žirija na festivalu u Cannesu.

Vitez Antonius i njegov štitonoša Jöns vraćaju se iz križarskih ratova u rodnu Švedsku koja je zahvaćena kugom. Ležeći umorni na plaži, Antonius spazi Smrt kako se spustila na zemlju. Antonius zaželi izazvati Smrt na partiju šaha, a koja bi mu, u slučaju njegove pobjede, donijela vječni život, te pogibelj, u slučaju da Smrt pobijedi.

Iako zna da je sigurno da će Smrt pobijediti, odluči nastaviti igru da dobije na vremenu, ali i nadajući se da bi barem mogao dobiti odgovore na neka pitanja: postoji li Bog, može li duša postati besmrtna i slična pitanja koja oduvijek muče čovječanstvo.

Antonius zna da je malo vjerojatno da će spoznati velike stvari, no činjenica da njegovi sunarodnjaci gotovo da više nemaju vjere, još ga više potiče da to pokuša doznati...

U glavnim su ulogama Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Nils Poppe, Bibi Andersson, Bengt Ekerot, Inga Gill, Maud Hansson.

Scenarij i režija Ingmar Bergman (prema vlastitoj drami).

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!