13:17 / 21.03.2021.

Autor: HRT

Šenoino doba

Srijeda, 24. ožujka na Trećem

Srijeda, 24. ožujka na Trećem

Foto: Šenoino doba / dokumentarni film

U srijedu, 24. ožujka na Trećem programu u 23:40 ne propustite dokumentrani film Šenoino doba (2018.). Šenoa je otac hrvatskog romana, novelist, pjesnik, feljtonist, dramaturg i prevodilac. Nježan otac i suprug, zaljubljenik u Zagreb, filantrop i cinik... I još mnogo, mnogo toga!

Je li August Šenoa okamina školske lektire, ili nam njegovo djelo i danas nešto govori? Kakav je bio čovjek koji stoji iza debelih svezaka "Zlatarova zlata" i "Seljačke bune"? Zašto se razdoblje njegova djelovanja naziva Šenoinim dobom?

Dokumentarni film "Šenoino doba" snimljen je u Zagrebu, na lokacijama koje su posebno povezane s Augustom Šenoom, od njegove rodne kuće do Kuće Šenoa u kojoj se čuva njegova ostavština. U filmu sudjeluju akademik Stjepan Damjanović, Vinko Brešić, Julijana Matanović, Marijan Lipovac, Domagoj Brozović, Katja Matković Mikulčić i Jasmina Reis.

Ovim se filmom HRT pridružio obilježavanju 180. obljetnice rođenja Augusta Šenoe.

Scenaristica i redateljica je Nana Šojlev.

Montaža Davorka Feller, direktor fotografije Mario Britvić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!