Sesvete: Misa, prijenos

05.01.2023.

Zadnja izmjena 14:46

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Svetkovina Bogojavljenja ili Sveta Tri kralja govori nam o Božjem očitovanju ili objavljenju svemu svijetu. Riječ je o prvobitnom blagdanu Isusova rođenja u Istočnoj Crkvi. Važnost Bogojavljenja na Istoku jednaka je kao na Zapadu slavljenje Božića. Euharistijsko slavlje iz Pastoralnog centra župe Svih svetih predvodit će pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. Prijenos od 10 sati pratite na Prvom programu HTV-a i preko multimedijske usluge HRTi.

Svetkovina  Bogojavljenja ili Sveta Tri kralja pojavljuje se početkom 3. stoljeća u Aleksandriji. Vrlo brzo blagdanu je pripojen i spomen Isusova krštenja i prvog čuda na svadbi u Kani Galilejskoj.

U drugoj polovici 4. stoljeća obje su strane prihvatile blagdan rođenja - istočni i zapadni. Istok je slavio 25. prosinca Isusovo rođenje i dolazak mudraca, dok je 6. siječnja posvetio spomenu Isusova krštenja i svadbe u Kani Galilejskoj.

Zapad je 25. prosinca slavio spomen rođenja i poklon pastira, a 6. siječnja slavio je dolazak mudraca, Isusovo krštenje i prvo čudo u Kani Galilejskoj, kao očite znakove njegova Bogojavljenja. Od 1960. godine spomen Isusova krštenja uzdignut je na poseban blagdan i slavi se u nedjelju poslije 6. siječnja.  

Komentator prijenosa i urednik je Dragutin Siladi. Redateljica je Monika Štengl, a producent Draško Vrgoč.

Prijenos mise iz župne crkve Svih svetih u Sesvetama povodom svetkovine Bogojavljenja možete pratiti i na Prvom programu HR-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!