Šetnja sa slonovima: Migracija mužjaka slonova, Prelazak slane ravnice

03.12.2022.

16:38

Autor: HRT

Subota, 10. prosinca na Prvom

Subota, 10. prosinca na Prvom

Foto: Šetnja sa slonovima / dokumentarna serija

Autor i istraživač Levison Wood - poznat po šetnji Nilom, Himalajom i Srednjom Amerikom - kreće na epsko, 650 kilometara dugo pješačenje preko Bocvane, na kojem prati najveću migraciju slonova na svijetu. Ravnajući se po kretanju slonova, a ne po kompasu ili zemljovidu, strastveni ekolog Lev ostvaruje životnu želju da se što više približi tim veličanstvenim stvorenjima. Krećući se stopama slonova, zajedno s vodičem iz naroda San, Kaneom Motswanom, stječe dobar uvid u ovo još zagonetno putovanje - koje slonovi prevaljuju tisućljećima, ali koje još nijedan čovjek nije prehodao. U subotu, 10. prosinca na Prvom programu u 15:40 prikazujemo drugi nastavak dokumentarne serije Šetnja sa slonovima.  

Druga etapa 650 dugog pješačenja Levisona Wooda kroz Bocvanu pokazuje se kao moguće najtežim dijelom ekspedicije: devet dana praćenja mužjaka na putu dugom 260 kilometara preko slanih ravnica Makgadikgadija, preko pograničnog grada Gweta, do ruba Okavanga, gdje se trebaju sresti sa ženskim krdima u bujnoj delti. Osim slonova, nitko još nije prešao cijelu ovu rutu pješice. 

Makgadikgadi je jedna od najvećih slanih ravnica na svijetu, lijepa, prostrana i ogoljena divljina koja se proteže dokle pogled seže. Ovdje se živi u neizvjesnosti, ako života uopće ima. Teško je opstati, a ispod slane kore tlo je od mokre gline. Kane pokazuje Levu kako se narod San služi glinom za izradu tradicionalnih posuda.

Kane uočava tragove slonova u slanim ravnicama, za koje kaže da su otisci dvaju krupnih mužjaka - možda četrdeset godina starosti. Miljama bez vode, slonovi se moraju kretati brzo ili ih čeka sigurna smrt. Napokon, Lev i Kane sustižu pet mužjaka i približe im se na samo dvadeset metara.

Izvan sezone parenja mužjaci su rijetko agresivni, ali jedan mladi mužjak u nazočnosti dvoje ljudi vidi priliku da isproba svoju snagu i dokaže se ostalim mužjacima.

Dokumentarnu seriju Walking with Elephants odabrala je Mira Vočinkić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!