Sibirski led u srcu

19.08.2021.

16:29

Autor: HRT

Ponedjeljak, 23. kolovoza na Trećem

Ponedjeljak, 23. kolovoza na Trećem

Foto: Sibirski led u srcu / dokumentarni film

U ponedjeljak, 23. kolovoza na Trećem programu u 20:05 pogledajte dokumentarni film Sibirski led u srcu - u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Julius Baranovski svjedok je mračnih godina povijesti bivšeg SSSR-a kada su tijekom Staljinovih čistki milijuni ljudi ubijeni, raseljeni ili prognani u Sibir. Kao istaknuti komunist morao je bježati iz tadašnje Kraljevine SHS u Sovjetski Savez.

Dok je čekao da mu provjere status završio je osnovno i srednje obrazovanje i upoznao prvu ženu Antoninu. S njom je dobio dvoje djece dok mu u srpnju 1937. na vrata nije pokucao NKVD. Optužen je za špijunažu i poslan na prisilni rad u radnim logorima. Da se ne bi negdje previše udomaćio, NKVD ga je slao iz logora u logor.

Nakon rezolucije Informbiroa 1949. optužili su ga da je titoist i osudili na doživotno progonstvo u Sibir. Kada je 1953. umro Staljin, počeo se mijenjati odnos prema političkim prognanicima. Kada je 1956. postignut dogovor između Tita i Hruščova, Baranovski je rehabilitiran te se mogao vratiti u SFRJ.

Nakon 31 godine u Rusiji vratio se kući, ali je ponovno uhićen pod sumnjom da je ruski špijun. Umro je 1999. u Zagrebu u 95. godini, a o zatočeništvu je napisao knjige "Zatvorska i sibirska sjećanja" te "Sibirski led u srcu".

Scenaristica i redateljica je Nada Prkačin.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!