Simpsoni

27.07.2021.

13:45

Autor: HRT

Ponedjeljak, 2. kolovoza na Trećem

Ponedjeljak, 2. kolovoza na Trećem

Foto: Simpsoni / serija

U ponedjeljak 2. kolovoza na Trećem programu u 15 sati prikazujemo prvu epizodu 28. sezone animirane humoristične serije Simpsoni. 

"Simpsoni" se i u 28. sezoni nastavljaju bespoštedno izrugivati svemu i svačemu, i tako nasmijavati gledatelje širom kugle zemaljske. Ta najdugovječnija serija u televizijskoj povijesti postala je jedan od najrevolucionarnijih, najdomišljatijih i najdojmljivijih zabavnih TV sadržaja na svijetu. Zahvaljujući subverzivnom humoru i domišljatim dosjetkama, serija je ostavila dubok trag u pop-kulturi, a Simpsoni - Homer (Dan Castellaneta), Marge (Julie Kavner), Bart (Nancy Cartwright), Lisa (Yardley Smith) i Maggie - postali su televizijske legende. 

Serija je osvojila 32 Emmyja, 43 Annie i nagradu People's Choice (2016.). Prva je to animirana serija koja je ovjenčana nagradom Peabody, a 2012. godine bila je nominirana za nagradu Američke filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma. Godine 2015. film "Simpsoni" bio je veliki svjetski hit, dok je atrakcija u zabavnome parku Universalovih filmskih studija proširena na cijeli grad Springfield. Godine 2000. Simpsoni su dobili vlastitu zvijezdu na holivudskome Šetalištu slavnih. Časopis Time seriju je proglasio najboljom u 20. stoljeću, a Entertainment Weekly najpoznatijim američkim sitcomom. 2016. Simpsoni su nominirani za nagradu Emmy u kategoriji najboljeg animiranog programa.

Ponedjeljak, 2. kolovoza na Trećem

Ponedjeljak, 2. kolovoza na Trećem

Foto: Simpsoni / serija

I u 28. sezoni serija nastavlja pomicati granice! Prošlog proljeća Homer Simpson po prvi se put na televiziji uživo obratio gledateljima i odgovarao na njihova pitanja. Ove jeseni novu sezonu otvara epizoda u kojoj je jednom od likova glas posudila Amy Schumer. Svima omiljena "Kućica užasa" označit će jubilarnu 600. epizodu. U njoj će g. Burns uvesti natjecanje u kojem se mjesna djeca moraju bespoštedno boriti, kao u filmu "Igre gladi", dok će Lisina izmišljena prijateljica postati smrtno ljubomorna na njezine prave prijatelje.

"Simpsoni" će ponovno ispisati povijest prvom jednosatnom epizodom, u kojoj će jednom od likova glas posuditi Taraji P. Henson. Među ostalim, rodni grad Simpsona izgorjet će do temelja; Homer će s Milhouseovim tatom djecu trenirati lacrosse; a Mattu Leinartu platit će da s Bartom igra football, ali taj će se dvojac, na Homerovu žalost, naposljetku zbližiti. Nekima od likova ove su sezone glasove posudili: Patton Oswalt, Drew Carey, Sarah Silverman, Allison Janney, povjesničarka i politička analitičarka Doris Kearns Goodwin, svjetski prvak u šahu Magnus Carlsen, Dan Rather, Lizzy Caplan i Michael Sheen.

Ponedjeljak, 2. kolovoza na Trećem

Ponedjeljak, 2. kolovoza na Trećem

Foto: Simpsoni / serija

1. epizoda:

Nakon što Springfield izgori do temelja, Simpsoni preklinju g. Bursna da financira obnovu grada. Burns pristaje, ali pod uvjetom da u mjesnom amfiteatru organizira varijete.

Glasovi: Dan Castellaneta (Homer Simpson), Julie Kavner (Marge Simpson), Nancy Cartwright (Bart Simpson), Yeardley Smith (Lisa Simpson)

Autor Matt Groening, izvršni producenti James L. Brooks, Matt Groening, Al Jean, Matt Selman i John Frink.

Odabrala je Martina Rajšek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!