Sindrom izgaranja: Program za samouništenje

01.03.2022.

09:54

Autor: HRT

Nedjelja, 13. ožujka na Trećem

Nedjelja, 13. ožujka na Trećem

Foto: Sindrom izgaranja: Program za samouništenje / dokumentarac

Dokumentarni film Sindrom izgaranja: Program za samouništenje na rasporedu je u nedjelju, 13. ožujka, u 14:35 na Trećem.

Ako smo kao djeca naučili da kad smo dobri možemo kupiti ljubav roditelja, onda ćemo i kao odrasli pokušati učiniti sve što možemo kako bismo svima udovoljili. Naime, uzroci izgaranja kod osoba formiraju se u prvim godinama života.

Izgaranje na početku ne djeluje kao poremećaj, a poslije se njegovi simptomi podudaraju sa simptomima drugih mentalnih poremećaja. Zbog toga stručnjaci još nemaju jasnu definiciju sindroma izgaranja. No slažu se da je riječ o fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj iscrpljenosti na koju utječe spoj osobnih i okolišnih čimbenika.

Istraživanja su pokazala da otprilike svaka treća osoba ima izraženu bar jednu od četiriju osobina koje dovode do izgaranja. Takve su osobe osjetljivije na stres. Muče se kako bi postavile i zaštitile svoje granice i povezuju osjećaj vrijednosti s osobnim postignućima. Previše su osjetljive na kritiku, ne znaju reći "ne" i ne prihvaćaju odbijanje zbog straha od napuštanja. Opasnost od izgaranja prijeti i onima koji preuzimaju odgovornost za sve, čak i za ono što je objektivno izvan njihove kontrole.

Takve osobe često mnogo rade jer se ne snalaze u međuljudskim odnosima. Ljudi koji pate od izgaranja često nastavljaju ići na posao unatoč bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija ovaj poremećaj smatra jednom od glavnih bolesti, vezanih za posao, 21. stoljeća. Izgaranje se može uspješno liječiti, ali su potrebne godine psihoterapije da problem trajno riješi. Naime, neuroznanstvena su istraživanja pokazala da su potrebne najmanje četiri godine da se u mozgu uspostavi dovoljno novih veza za trajnu promjenu osobnosti.

Produkcija: RTVSLO, 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!