Siva Sova

13.11.2021.

13:06

Autor: HRT

Nedjelja, 28. studenoga na Drugom

Nedjelja, 28. studenoga na Drugom

Foto: Siva Sova / film

Film Siva Sova na rasporedu je u nedjelju, 28. studenoga, na Drugom programu u 20:05. Moderni je to vestern koji oživljava indijansko poštovanje prema prirodi i shvaćanje po kojemu je čovjek dužan pokoriti se prirodi a ne prirodu pokoravati sebi. Archie Siva Sova jedan je od pionira koji su pokušavali promijeniti/spasiti svijet. Scenarij za film napisao je prema istinitim biografskim podacima William Nicholson, a redatelj je Richard Attenborough

Siva Sova, Archie Grey Owl, Indijanac je bijele kože i plavih očiju. Kaže da je mješanac između Škota i Apašice, odgojen u Kanadi, u indijanskom plemenu. Živi u šumi kao traper, ali je pismen i nadaren za pisanje, pa u novinama piše članke pod imenom Siva Sova u kojima se zalaže da se divljina sačuva od uništenja i od "ljudske kontrole". Iako živi početkom stoljeća, već uočava da su gradovi prepuni buke i smrada, daleko od načina života u skladu s prirodom. U životu u šumi pridružuje mu se djevojka, rođena kao Indijanka plemena Mohawk, ali odrasla u gradu i navikla na bjelački način života.

Nedjelja, 28. studenoga na Drugom

Nedjelja, 28. studenoga na Drugom

Foto: Siva Sova / film

Siva Sova prihvaća je protiv volje, ali se u nju uskoro zaljubi, a pod njezinim utjecajem prestane se baviti lovom na dabrove. Kad mu objave knjigu "Pilgrims of the Wild" postaje poznat i pozivaju ga da govori na javnim skupovima. Njegovi su govori impresivni i utjecajni. "Trapera ima sve više," govorio je, "dabrova sve manje. A dabrovi su oni koji sjever čine sjeverom: oni grade brane i jezera, oni čuvaju prirodnu ravnotežu..."

Nakon mnogih nastupa po raznim gradovima i brojnih govora Siva Sova vratio se životu u šumi, gdje je i umro iznenada, od upale pluća, u travnju 1939., kad je imao 43 godine. 

U glavnim ulogama britansko-kanadskog ostvarenja GREY OWL iz 1999. godine su Pierce Brosnan i Annie Galipeau. U jednoj od sporednih uloga (Jim Bernard) pojavljuje se Graham Greene. Film je vizualno impresivan, sniman na autentičnim lokacijama na sjeveru Kanade, a uz izvrsnu kameru, film je nagrađen za kostimografiju. Treba istaknuti i originalnu glazbu Georgea Fentona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!