14:34 / 24.03.2021.

Autor: HRT

Sjaji Marija Zvijezda

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Dokumentarni film Sjaji Marija Zvijezda, koji emitiramo u ponedjeljak 5. travnja u 12:40 na HTV2, predstavlja više od 150 godina bogatu prošlost i djelovanje trapističke zajednice u Banjoj Luci i široj okolici. 

Kada se spomenu trapisti, prva asocijacija je sir Trapist, a puno manje je poznato da je proizvodnja sira bila samo jedna od četrdesetak djelatnosti trapista. Prva žarulja u ovom dijelu Europe zasvijetlila je prije 110 godina u trapističkom samostanu napajana električnom energijom iz njihove vlastite centrale. Most preko Vrbasa, pivovara, razvijanje i omogućavanje školovanja stanovništvu za četrdesetak zanata, gimnazija i visoka škola, brojne gospodarske zgrade te vrijedna biblioteka, samo su dio baštine trapista koju su nakon Drugog svjetskog rata, gotovo u cijelosti, nove vlasti konfiscirale ili devastirale.

Danas u trapističkom samostanu Marija Zvijezda pokraj Banje Luke žive samo dvojica redovnika. Tajna sira trapista povjerena je jednom od njih i Caritas Banjalučke biskupije ponovno je pokrenuo proizvodnju sira. Prema najavama uskoro bi od stajskog gnojiva s njihove farme trebala početi i proizvodnja bioplina koji bi, među ostalim, koristili i za rad vlastite električne centrale.

U dokumentarcu su korištene i snimke iz filma o trapistima, snimljenog 1939. godine. Film Sjaji Marija Zvijezda, snimljen 2010. godine, bio je doprinos Dokumentarnog programa HTV-a obilježavanju 140. obljetnice dolaska trapista u banjalučki kraj i njihovog samostana Marija Zvijezda.

Scenarist i redatelj ostvarenja je Zdravko Fuček. Snimatelj je Branko Cahun, a montažer Zdravko Borko.

Dokumentarac pratite i preko naše multimedijske usluge HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!