Sjećanje na život

19.01.2023.

09:14

Autor: HRT

Petak, 27. siječnja na Četvrtom

Petak, 27. siječnja na Četvrtom

Foto: Sjećanje na život / dokumentarni film

Međunarodni je Dan sjećanja na žrtve holokausta. Odlazimo u grad na četiri rijeke. Prvi Židovi u Karlovac stižu krajem 18. stoljeća. Idućih 150 godina znanjem i radom stječu ugled u karlovačkim visokim krugovima. U petak, 27. siječnja na Četvrtom programu u 20:05 prikazujemo dokumentarni film Sjećanje na život.

Dolazi krvava 1941. godina. Ustaška vlast ubija i šalje u logore Srbe, Rome, Židove i antifašiste Hrvate. Od 350 prijeratnih Židova preživjelo je njih 39. Tenin pradjed David Meisel bio je tajnik, a Ivanin pradjed Vatroslav Reiner prijeratni predsjednik Židovske općine u Karlovcu.

One se nisu poznavale sve dok nisu poželjele saznati više o obiteljskoj prošlosti.

Danas su aktivne članice udruge Židovi u Karlovcu. Čuvajući vlastitu obiteljsku povijest, vraćaju na površinu i sjećanje na zlatno doba grada na 4 rijeke. Do rata su Židovi bili stupovi jedne epohe i društva, nakon holokausta ostalo je tek sjećanje na život koji je plamtio i obasjavao Karlovac.

Autor Mario Beganović, snimatelj Damir Bednjanec, montažerka Vlatka Zadro, ton majstor Matija Tkalec, majstor rasvjete Darko Višek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!