10:57 / 12.08.2021.

Autor: HRT

Slatka kuharica: Varaždin - Makača

Četvrtak 19. kolovoza na Drugom

Četvrtak 19. kolovoza na Drugom

Foto: Slatka kuharica / gastroputopis

U četvrtak, 19. kolovoza, u 17:35 na Drugom programu HTV-a emitiramo 1. epizodu gastroputopisne emisije Slatka kuharica koja spaja tradicionalne recepte naših baka sa suvremenom interpretacijom slastičarke Petre Jelenić. U svakoj epizodi Petra posjećuje novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici, pronalazi majstore tog recepta i otkriva kako se slastice izrađuju na tradicionalan način te male, ali vrlo važne tajne u pripremi. U prvoj epizodi odlazi u Trnovec Bartolovečki.

U Slatkoj kuharici, prvom samostalnom TV projektu, Petra spaja ljubav prema tradiciji i strast za stvaranjem novih slastica. Naime, inspirirana tradicijom, susretima i prirodnim ljepotama mjesta koje posjećuje, Petra odlazi u svoju kuhinju gdje priprema novu varijantu slastice.

Koristi uglavnom iste sastojke, no njezina je slastica rezultat okusa, boja, mirisa i oblika kako ih je sama doživjela na svom putovanju.

Za kraj, novu slasticu će isprobati autor tradicionalne verzije.

1. epizoda: Makači iz Trnovca Bartolovečkog

U prvoj epizodi Petra je otputovala nedaleko Varaždina, u mjesto Trnovec Bartolovečki, gdje se tradicionalno pripremaju makači. Ova štrudla s makom kalorijska je bomba koja je vrijedne seljake držala sitima i spremnima za naporan rad. Petri Jelenić recept ove delicije prenijele su vesele članice Udruge žena Trnovečko srce.

Četvrtak 19. kolovoza na Drugom

Četvrtak 19. kolovoza na Drugom

Foto: Slatka kuharica / gastroputopis

Petra Jelenić je diplomirana slastičarka s iskustvom rada u vrhunskim restoranima u Hrvatskoj i inozemstvu. Rođena je u Zagrebu 1976., nakon završene srednje škole radi u nekoliko restorana i slastičarnica diljem Hrvatske. Željna novih iskustava i inspiracija, 1999. odlazi u Dubai kao executive pastry chef.

Nakon nekoliko godina vraća se u Zagreb gdje vodi slastičarnicu Mak na konac. Petra je do sada sudjelovala u nekoliko kulinarskih TV formata.

Gastroputopis Slatka kuharica možete pronaći i na multimedijskoj platformi HRTi.

Scenaristice su Nikolina Bogdanović, autorica Maja Pek i voditeljica Petra Jelenić. Redatelji su Filip Peruzović i Maja Pek.

Produkcija: Antitalent

Četvrtak 19. kolovoza na Drugom

Četvrtak 19. kolovoza na Drugom

Foto: Slatka kuharica / gastroputopis

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!