Slovenska vodna područja: Radoljna

10.01.2022.

12:35

Autor: HRT

Utorak, 25. siječnja na Drugom

Utorak, 25. siječnja na Drugom

Foto: Slovenska vodna područja / dokumentarna serija

U utorak, 25. siječnja, u 20:05 na Drugom programu emitiramo prvi nastavak dokumentarne serije Slovenska vodna područja, naziva Radoljna.

Radoljna je desni pritok Drave iz središnjeg dijela Pohorja. Nastaje od više manjih izvora na sjevernoj strani planinskog masiva blizu skijaškog središta Rogla. Kratko teče po blago kosoj i neizraženoj dolini prema sjeveru, a malo niže već ulazi u sve užu i strmiju dolinu. S obiju strana nalaze se strme šumovite padine, s kojih se u nju slijevaju brojni kratki potoci. Nakon nekoliko kilometara nizvodno s desne strane dobiva prvi veći pritok Plesiščicu, a zatim se dolina počne okretati prema sjeveroistoku. Malo iznad Lovrenca dolina se širi i rijeka cijelo vrijeme teče njezinim istočnim rubom te se kod sela Ruta ulijeva u Dravu.

Utorak, 25. siječnja na Drugom

Utorak, 25. siječnja na Drugom

Foto: Slovenska vodna područja / dokumentarna serija

Vodeno okruženje ove bujične rijeke snažno je utjecalo na sudbinu okolnih stanovnika, osobito u Lovrencu pod Pohorjem, gdje se i danas suočavaju s erozijom riječnih obala. U gornjem toku, u šumskom središtu Rogle, izvorno korito rijeke svrstano je u područje Nature 2000 i proglašeno prirodnom vrijednošću od državnog interesa. Tu žive mnogo životinjske i biljne vrste, koje u ovom šumovitom i brdovitom području zaokružuju priču o vodenom području Radoljne i njezinih pritoka.

Matjaž Mihelčič autor je i producent dokumentarne serije Vodni krog. Odabrala ju je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!