15:00 / 20.04.2021.

Autor: HRT

Slovo po slovo... Dulčić

U noći na petak, 22./23. travnja na Trećem

U noći na petak, 22./23. travnja na Trećem

Foto: Slovo po slovo... Dulčić / dokumentarac

U noći na petak, 22./23. travnja u 0:05 na Trećem programu HTV-a emitiramo dokumentarni film iz 2018. godine - Slovo po slovo... Dulčić.

Nizom prigodnih događanja tijekom 2017. godine obilježavala se stota obljetnica rođenja dubrovačkoga slikara Ive Dulčića, čije je djelo nezaobilazno u hrvatskoj likovnoj umjetnosti XX. stoljeća. Uz ostalo, izašla je i reprezentativna monografija autora Igora Zidića, na čijim je stranicama znalački valorizirano Dulčićevo djelo kojim je taj slikar uporno krčio putove umjetničke slobode, usprkos epohi u kojoj je nastajalo.

Zaključujući obilježavanje obljetnice, Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja" krajem svibnja 2018. otkrila je na Dulčićevoj rodnoj kući u Dubrovniku spomen obilježje, koje je osmislio i izradio kipar Ivo Jašić kao posvetu prijatelju i učitelju. Naime, Jašić se intenzivno družio i radio s Dulčićem pomažući mu pri izradi brojnih mozaika u sakralnim i javnim objektima, kojima se Dulčić posvetio u posljednjem desetljeću života.

Dokumentarni film Slovo po slovo... Dulčić prati izradu spomen-obilježja. Klešući u kamenu fragmente Dulčićevih vitraja i slika, Ivo Jašić se prisjeća dana provedenih s Dulčićem i onoga što mu je on govorio. Tako je nastala ova neobična priča o Dulčiću, kroz sjećanja 25 godina mlađeg kipara, kojemu je druženje i učenje od Dulčića u mnogočemu promijenilo život.

Scenarist i redatelj je Vedran Benić, a snimatelj i montažer Dominik Miljak.

Dokumentarni film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci je i dostupan.

U noći na petak, 22./23. travnja na Trećem

U noći na petak, 22./23. travnja na Trećem

Foto: Slovo po slovo... Dulčić / dokumentarac

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!