13:55 / 16.02.2021.

Autor: HRT

Sluškinjina priča

Od ponedjeljka do četvrtka na Drugom

Od ponedjeljka do četvrtka na Drugom

Foto: Sluškinjina priča / serija

Od ponedjeljka do četvrtka u kasnovečernjem terminu na Drugom programu reprizno prikazujemo dramsku seriju Sluškinjina priča, temeljenu na nagrađenom bestseleru Margaret Atwood. Serija pripovijeda o životu u distopijskom Gileadu, totalitarnom društvu smještenom na teritoriju nekadašnjih Sjedinjenih Američkih Država.

Gilead je suočen s ekološkim katastrofama i demografskih padom, a njime upravlja izopačeni fundamentalistički režim koji prema ženama postupa kao prema državnoj imovini. Kao jedna od rijetkih preostalih plodnih žena, Offred (Elisabeth Moss) sluškinja je u zapovjednikovom kućanstvu, a pripada kasti žena prisiljenih na seksualno ropstvo, što je posljednji očajnički pokušaj da se obnovi stanovništvo razorenog svijeta.

 U tom bešćutnom društvu gdje jednu krivu riječ može platiti glavom, Offred balansira između zapovjednika, njihovih okrutnih žena, kućanica marthi i ostalih sluškinja, gdje svatko može biti gileadski špijun. Ona ima samo jedan cilj: preživjeti i naći kćer koju su joj oduzeli.

Serija je osvojila Primetime Emmy 2018. u nekoliko kategorija; Zlatni globus 2018. za najbolju dramsku TV seriju i najbolju žensku ulogu u dramskoj TV seriji (Elisabeth Moss) te nominacija za najbolju sporednu žensku uloga (Ann Dowd); nominacije za Zlatni globus 2019. te na desetke različitih strukovnih nagrada od produkcije, adaptiranog scenarija, fotografije, šminke i td.

U seriji The Handmaid's Tale 1 glume Elisabeth Moss (June Osborne/Offred), Joseph Fiennes (zapovjednik Fred Waterford), Yvonne Strahovski (Serena Joy Waterford), Alexis Bledel (Emily/Ofglen/ Ofsteven/Ofjoseph), Madeline Brewer (Janine/Ofwarren/Ofdaniel), Ann Dowd (Lydia), O-T Fagbenie (Lucas)...

Autor Bruce Miller napisao je scenarij prema romanu Margaret Atwood.

Izvršni producenti su Ilene Chaiken, Warren Littlefield, Bruce Miller, Fran Sears i Daniel Wilson, a producenti Margaret Atwood, Joseph Boccia, Leila Gerstein i Elisabeth Moss.

Sadržaj epizoda pročitajte na rasporedu emitiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!