22:19 / 22.12.2021.

Autor: HRT

Snimka koncerta Bečke filharmonije iz bazilike Svete obitelji

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U nedjelju, 26. prosinca, na Trećem programu u 12:55 prikazujemo nastup Bečke filharmonije iz bazilike Svete obitelji Sagrada Familia u Barceloni koji se održao 18. rujna 2021. pod glazbenim vodstvom Christiana Thielemanna.

Na programu je svjetska premijera dobitnika nagrade Ernst von Siemens Samyja Mousse, skladba "Elizej". Naručio ga je ovaj cijenjeni orkestar, a inspiriran je upravo Brucknerovom 4. simfonijom "Romantičnom" koja i slijedi u nastavku koncerta. Simfonija je praizvedena 20. veljače 1881. u Beču s Bečkom filharmonijom pod vodstvom Hansa Richtera.

Začetak Sagrade Família od strane arhitekta Antonija Gaudija dogodio se početkom 1880-ih, dakle u isto vrijeme kada je nastala Brucknerova 4. simfonija.

Koncert je snimila Španjolska radiotelevizija ( RTVE) za EBU, a Hrvatska radiotelevizija pridružila se mnogim stranim televizijskim kućama u svjetskom emitiranju ovog ekskluzivnog koncerta.

Urednica je Marija Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!