Sokol ga nije volio

08.04.2021.

08:59

Autor: HRT

Petak, 23. travnja na Trećem

Petak, 23. travnja na Trećem

Foto: Sokol ga nije volio / film

U petak, 23. travnja na Trećem programu u 22:10 emitiramo hrvatski film Sokol ga nije volio ( 1988.). Ovo je  prvi je dugometražni igrani film redatelja Branka Schmidta, za koji je s Fabijanom Šovagovićem napisao scenarij. Redatelj je dobitnik nagrade Zlatni vijenac tjednika Studio za režisera debitanta. Ostale nagrade: Niš 88' - Nagrada za debitantsku ulogu Filipu Šovagoviću (i za film Život sa stricem; ex aequo sa Slobodanom Beštićem za film Kuća pored pruge).

U vrijeme Drugog svjetskog rata tvrdokorni slavonski seoski gazda Šima skriva svog sina Benoša na tavanu kako bi izbjegao novačenje u bilo koju vojsku od zaraćenih strana. Za Benoša je to velika trauma jer ostaje izoliran od voljene djevojke Folksdojčerice, no Šima je neumoljiv. Kako vrijeme odmiče, a rat se bliži završnici, Benoša je sve teže sakriti...

Uloge tumače Fabijan Šovagović, Filip Šovagović, Ivo Gregurević, Kruno Šarić, Nada Subotić, Suzana Nikolić, Mato Ergović, Ivo Fici, Ico Tomljenović, Branka Trlin, Ankica Dobrić, Ljiljana Gener, Slavko Juraga, Zvonko Torjanac, Željko Šestić, Dubravka Crnojević.

Scenarij potpisuju Fabijan Šovagović i Branko Schmidt (prema Šovagovićevom istoimenom kazališnom komadu).

Redatelj je Branko Schmidt, a snimatelj Goran Trbuljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!