11:27 / 16.12.2020.

Autor: HRT

Spašavanje čimpanzica: Novi početak

-

-

Foto: - / -

Jenny i Jim Desmond roditelji su neobične i vrlo velike obitelji - dvadeset i devet siročića čimpanza. No njihov dom u Liberiji naglo postaje premali za tu neobuzdanu gomilicu.
19. prosinca na HRT – HTV 2 u 16.30

Jenny i Jim Desmond roditelji su neobične i vrlo velike obitelji - dvadeset i devet siročića čimpanza. No njihov dom u Liberiji naglo postaje premali za tu neobuzdanu gomilicu.


Desmondovi više ne znaju što bi, pa grade sklonište u šumi kako bi njihova nekonvencionalna obitelj mogla živjeti što prirodnije. No prije nego što se isele, ovi siročići moraju naučiti kako žive divlje čimpanze. Dobro došli u školu za čimpanze, gdje su nastavnici Jim, Jenny, ekipa ovdašnjih skrbnika i stručnjak za čimpanze Ben Garrod.

Među najistaknutijim učenicima je i Max, bezobrazni budući alfa-mužjak, koji lako gubi zanimanje za nastavu. Ela je najmlađa i vrlo brzo uči. A Lucy je najpametnija, pa pomaže u nastavi. Serija opisuje i suradnju Desmondovih s agencijom za prirodu u Liberiji, kako bi spasili ugrožene čimpanze i poučili javnost tome da čimpanze nisu ni kućni ljubimci ni hrana.

Budući da populacija čimpanza u divljini rapidno opada, ponestaje im vremena da promijene način na koji ljudi doživljavaju čimpanze. I to prije nego što zauvijek nestanu. Stručnjaci za divlje životinje Jenny i Jim Desmond poučavaju zajednicu mladih čimpanza vještinama koje će im trebati za život u divljini.

3. epizoda Novi početak
U sirotištu za čimpanze u Liberiji ekipa dolazi do prijelomne faze u skrbi za trideset osam spašenih čimpanza i siročići iskušavaju život u šumi.

Dokumentarnu seriju Baby Chimp Rescue odabrala je Mira Vočinkić.

Produkcija:  BBC Studios Natural History Unit za BBC, u koprodukciji s Tencent Penguin Pictures Natural History
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!