12:31 / 29.03.2022.

Autor: HRT

Spasite Ukrajinu - Zaustavite rat, međunarodni dobrotvorni koncert

Srijeda, 30. ožujka na Drugom

Srijeda, 30. ožujka na Drugom

Foto: Spasite Ukrajinu - Zaustavite rat / koncert

U srijedu, 30. ožujka, na Drugom programu u 20:05 pogledajte međunarodni dobrotvorni koncert iz Varšave, održan 27. ožujka 2022. - Spasite Ukrajinu - Zaustavite rat.

Međunarodni dobrotvorni koncertni TV maraton čiji je cilj potpora Ukrajini, nazvan Spasite Ukrajinu - Zaustavite rat, održan je u Varšavi, 27. ožujka, u produkciji TVP-a, poljskog televizijskog kanala. Ključne poruke ovog važnog projekta su: #ZaustaviteRatUUkrajini, #ZaustaviteRusiju, #ZonaZabraneLetovaIznadUkrajine, #ZatvoriteNebo, #SolidarnostSUkrajinom, a cilj je daljnja konsolidacija međunarodne zajednice u pružanju otpora ruskoj ekspanziji.

Danas se cijeli civilizirani svijet solidarizirao s Ukrajinom te su mnoge države uvele nezapamćene sankcije protiv Ruske Federacije, a pružile Ukrajini financijsku, vojnu i humanitarnu pomoć.

Ta potpora pridonosi budućnosti svijeta - ne zaustavi li se Rusija u Ukrajini, i druge europske zemlje mogle bi biti u opasnosti. Jedinstvo svijeta sada je potrebno više nego ikad prije. No rat mora što prije završiti, a to zahtijeva još veću potporu Ukrajini i žestoki pritisak na agresora.

Glazbenici, umjetnici, aktivisti građanskog društva, vodeći intelektualci, glumci, sportaši te dobrovoljci iz cijelog svijeta dali su potporu Ukrajini tijekom dvosatnog prijenosa događaja, a koji se nadalje može pogledati osim na Hrvatskoj radioteleviziji i na televizijskim kanalima u dvadesetak zemalja Europe i svijeta, kao i na streaming platformama i društvenim mrežama.

Srijeda, 30. ožujka na Drugom

Srijeda, 30. ožujka na Drugom

Foto: Spasite Ukrajinu - Zaustavite rat / koncert

Među pozvanim gostima koji su nastupili pred višemilijunskim auditorijem su svjetski poznati bendovi i umjetnici: Imagine Dragons, Nothing But Thieves, Fatboy Slim, Craig David, pobjednici Eurovizije Salvador Sobral i Netta te drugi. Ukrajinski umjetnici DakhaBrakha, Ruslana, The Hardkiss, Jamala, Go_A, Monatik, Alyona Alyona i drugi također su sudjelovali u TV maratonu.

Grafički simbol maratona, koji je u podlozi cjelokupne vizualne komunikacije, jest suncokret ukrajinskog umjetnika Daniela Skripnika, a njegovim djelima dive se u brojnim zemljama diljem svijeta.

Organizatori ističu činjenicu da će se prikupljanje sredstava provoditi s pomoću službenih računa Ukrajinske narodne banke i ukrajinskog Ministarstva socijalne skrbi, a u Hrvatskoj će to biti preko računa Veleposlanstva Republike Ukrajine.

Novčana sredstva poslužit će za ispunjavanje prehrambenih potreba i za smještaj izbjeglica i građana koji su napustili domove zbog sukoba, kako bi im se nabavila odjeća i obuća, lijekovi i medicinska oprema te kako bi se stanovništvu osigurale osnovne potrepštine, jednokratna financijska pomoć za ispunjavanje drugih hitnih ljudskih potreba itd.

U prikupljanju novčanih sredstava za Ukrajinu možete se uključiti prije koncerta, tijekom emitiranja ovog međunarodnog dobrotvornog koncerta i poslije njega:

POMOĆ ZA UKRAJINU
Veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj
IBAN HR6523600001503057268
Zagrebačka banka d.d., Zagreb
BIC: ZABAHR2X

Srijeda, 30. ožujka na Drugom

Srijeda, 30. ožujka na Drugom

Foto: Spasite Ukrajinu - Zaustavite rat / koncert

Koncert Spasite Ukrajinu - Zaustavite rat, na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!