Specijal Prizme - 25. godišnjica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

09.01.2023.

14:13

Autor: Komunikacije HRT-a

Subota, 14. siječnja na Prvom

Subota, 14. siječnja na Prvom

Foto: Prizma specijal: Biram Vukovar / HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u subotu, 14. siječnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 10:50 prikazuje posebno izdanje emisije Prizma posvećeno 25. godišnjici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Uoči 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u posebnom izdanju Prizme, u filmu Biram Vukovar - donosimo priču o ljudima čiji je život oblikovala jedna od najuspješnijih mirovnih akcija.  

Subota, 14. siječnja na Prvom

Subota, 14. siječnja na Prvom

Foto: Prizma specijal: Biram Vukovar / HRT

Upravo mirna reintegracija mogla bi biti hrvatski, i vukovarski simbol te dobiti značajnije mjesto u kulturi sjećanja. Hrvatska je vratila svoj teritorij bez i jednog ispaljenog metka u trenutku kada je ideja mirovnog projekta dočekana s nevjericom.

Ljudi kojima je Podunavlje dom i kojima je mirna reintegracija bitno utjecala na životne odluke za HRT govore o svojim iskustvima.

- Kada bi se dvoje nepoznatih srelo, svaki bi razgovor otvarao pitanja jesi li povratnik ili si cijeli rat proveo u Vukovaru. Mi nismo bili ni jedno ni drugo, govore Duško i Jakica Simić, Srbin iz Knina i Hrvatica s Korčule. Njih su dvoje šansu za zajednički život pronašli upravo u Vukovaru.  

Subota, 14. siječnja na Prvom

Subota, 14. siječnja na Prvom

Foto: Prizma specijal: Biram Vukovar / HRT

 Pogledajte i zašto Biljana Gaća, dijete Vukovara čija su prva sjećanja obilježena progonstvom, tvrdi da mir nije samo odsustvo rata.

- Mirna reintegracija donijela je mogućnost izbora: složen i zahtjevan, ali vrijedan!, ističe Dijana Antunović Lazić.

Uz film u Prizmi pogledajte i razgovor s redateljicom Hanom Gelb koja je s Barbarom Matejčić i scenaristica filma, te povjesničarom i mirovnim aktivistom Nikicom Torbicom.

Producent filma je Miroslav Rezić, izvrsna kamera Jure Ožić Bebeka i montaža Filipa Karabelja s glazbom Hrvoja Nikšića jamac su za priču koja će vas potaknuti na razmišljanje o krhkosti mira i snazi ljudskog duha kaže urednica filma Daniela Draštata

- Film smo počeli pripremati prije više od pola godine upravo s ciljem da sjećanje na mirovnu akciju ne izblijedi jer rat i mržnja uvijek dobivaju mnogo više medijskog prostora. Duboko sam zahvalna i obiteljima Gaća i Simić, i njihovim prijateljima na sudjelovanju.

Neposredno nakon televizijske premijere u subotu 14. siječnja na HRT1 u 10:50, u Gradskom muzeju Vukovar će se u organizaciji Friedrich Ebert Fundacije i Europskog doma Vukovar održati promocija filma te panel diskusija – Biramo mir.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!