Split: Misa iz franjevačke crkva na Poljudu

04.05.2022.

18:25

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U nedjelju 8. svibnja na Prvom programu HTV-a u 10 sati prenosimo misu iz samostanske franjevačke crkve Uznesenja Marijina na Poljudu u Splitu. Na četvrtu vazmenu nedjelju ili nedjelju Dobrog Pastira koja je u znaku svećeničkih i redovničkih zvanja, misno slavlje predvodit će fra Tomislav Hrstić, župnik ove župe.

Ime Poljud dolazi od lat. paludes, što znači močvare. Naime, ovaj kraj je sve do 60-ih godina 20. stoljeća obilovao vodom i močvarama.

Na Poljudu je već u 9. st. postojala mala starohrvatska crkvica sv. Trojice, koja je obnovljena 60-ih godina prošloga stoljeća. Upravo po njoj je sadašnja župa koja je utemeljena 1967. godine dobila ime. Župom upravljaju franjevci provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.

Područje župe obuhvaća kvartove Poljud, Loru i dio Skalica. Navedeni dijelovi grada počeli su se masovnije naseljavati, izuzevši Poljud, poslije Drugog svjetskog rata.

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi. Redatelj je Neven Mihael Dianežević, a organizator produkcije Luka Zadravec.

Misu pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!