Split: Sv. Duje, prijenos procesije i mise

02.05.2023.

17:33

Autor: HRT

 Katedrala sv. Duje u Splitu

Katedrala sv. Duje u Splitu

Foto: Milan Sabic / Pixsell

U nedjelju, 7. svibnja, na Prvom programu u 10 sati pogledajte prijenos mise i procesije iz Splita na blagdan sv. Duje (Dujma). Fešta sv. Dujma ili Fjera sv. Duje je dan zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Uz bogatu ponudu kulturno-umjetničkih i drugih sadržaja (koncerti, priredbe, radionice, sajam, tombola i dr.), središnji je događaj svečana procesija od katedrale sv. Dujma uz rivu do Trga Franje Tuđmana gdje će biti kruna proslave - svečano euharistijsko slavlje, koje će ove godine predvoditi mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije.

Sv. Dujam (Duje) bio je biskup Salone od 284. do 304. godine kada je podnio mučeništvo. Dio njegovih kosti i kosti drugih solinskih mučenika prenesene su 641. u Rim. Drugi dio kostiju prenio je u Split prvi splitski nadbiskup Ivan Ravenjanin te ih je pohranio u Dioklecijanov mauzolej koji je pretvorio u Splitsku katedralu.

Komentator i urednik prijenosa je Dragutin Siladi, redatelj Davor Borić, a organizator produkcije Luka Zadravec.  

Prijeno procesije i misu možete pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!