14:13 / 10.04.2021.

Autor: HRT

Splitska fotorinolaringologija: Vječnost koja prolazi

 Subota, 17. travnja na Trećem

Subota, 17. travnja na Trećem

Foto: Splitska fotorinolaringologija: Vječnost koja prolazi / dokumentarac

Ovaj dvodijelni dokumentarni film ukratko bi se mogao opisati kao: "Grad Split - okom, grlom (riječju), njuhom i uhom" njegovih fotografa i građana. Prvi dio naziva Vječnost koja prolazi reprizno prikazujemo u subotu 17. travnja u 8:05 na HTV3.

Od najstarijih sačuvanih fotografija (prvih razglednica) poznatih i nepoznatih autora, od prvih fotoaparata kojima se od polovice 19. stoljeća "slikavalo" gradske motive i ljude, pa do današnje digitalne i "svemoguće" foto-tehnologije, prebogat je niz fantastičnih detalja i slojeva "duše grada", nikada predočene u širu dokumentarnu filmsku priču. Svjedočenje živućih majstora i kroničara "splitskih vremena" slikom i riječju (Duško Kečkemet, Andro Damjanić, Ivo Pervan, Fjodor Klarić, Ante Verzotti, Ana Peraica, Zoran Krpetić, Gordana Benić....).

Film nije kronološka zbirka fotografija o gradu već kaleidoskopska slika doživljaja koje su grad i njegovi ljudi izazvali (i još izazivaju) u oku promatrača.

1. dio Vječnost koja prolazi

Kako izgleda "duša jednog grada u oku njegovih fotografa? "Splitska fotorinolaringologija - vječnost koja prolazi", scenarista i redatelja Mladena Santrića, predstavlja grad Split "okom, uhom, glasom, njuhom i sluhom" njegovih fotografa. Andro Damjanić, Fjodor Klarić, Zoran Krpetić, Mario Javorčić, Jelena Popić, Maja Prgomet, Damir Borčić i niz mlađih autora i autorica otkrivaju nam sve nijanse svjetla i sjene "našeg malog mista".

Jednostavnim dokumentarnim pristupom filmska priča o Splitu kroz fotografije generacija njegovih reportera i fotografa postaje "kolaž duše grada u vremenu", ali i analiza "splitskog foto- gena". Uz glazbeni doprinos skladatelja Mateja Meštrovića i instrumentalne obrade splitske grupe Tambuu ovaj filmski foto-portret Splita autentičan je vizualni i akustički dokument trajne vrijednosti.

Scenarist i redatelj je Mladen Santrić. Direktor fotografije je Mile Tapavički, montažer Mladen Radaković, skladatelj Matej Meštrović, a producent Mate Čuljak.

Produkcija: HRT, 2017.

Dokumentarni film na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci je i dostupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!