Spotlight

28.02.2023.

07:47

Autor: HRT

Drama Spotlight snimljena je prema istinitom događaju o tome kako su bostonske novine razotkrile rašireno i dugotrajno seksualno zlostavljanje djece u kojem su sudjelovali katolički svećenici, a nadbiskupija je to godinama zataškavala. Kad se priča 2002. pojavila u novinama, buknuo je veliki skandal koji je izazvao potres u crkvenim krugovima.  

Galerija
Petak, 10. ožujka na Prvom  , Foto: Spotlight/film
Petak, 10. ožujka na Prvom  , Foto: Spotlight/film

Oscarom nagrađeni film temelji se na seriji priča o seksualnom zlostavljanju djece, kojima su se bavili novinari "Spotlighta" i svojim su otkrićima "The Globeu" 2003. priskrbili Pulitzerovu nagradu. Film ne propustite u petak u sklopu ciklusa A Oscara dobiva..., u petak 10. ožujka u 21:40 na Prvom.  

Galerija
Petak, 10. ožujka na Prvom, Foto: Spotlight/film
Petak, 10. ožujka na Prvom , Foto: Spotlight/film

U filmu iz 2015. godine glume Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci i drugi.

Uradak je Oscara osvojio i u kategoriji najboljeg scenarija (a njega potpisuju Josh Singer i redatelj Tom McCarthy) dok je još u četiri kategorije nominiran. Scenarij je osvojio i nagradu BAFTA, a nominiran je za najbolji film i sporednu ulogu (M. Ruffalo) itd.  

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!