Srce Vukovara

14.11.2021.

18:52

Autor: HRT

Ponedjeljak, 21. ožujka na Prvom

Ponedjeljak, 21. ožujka na Prvom

Foto: Srce Vukovara / dokumentarni film

U povodu smrti višegodišnje ravnateljice vukovarske bolnice dr. Vesne Bosanac, u ponedjeljak, 21. ožujka na Prvom programu u 16 sati te u  23:20 prikazujemo dokumentarni film Srce Vukovara. Dokumentarac je pokušaj je da se zaboravu istrgnu veliki humanisti i heroji - djelatnici Vukovarske bolnice i njihovi pacijenti.

Kroz njihove iskaze film govori o okolnostima u Vukovarskoj bolnici za vrijeme Domovinskoga rata, o uvjetima u kojima je medicinsko osoblje te bolnice uspijevalo ne samo funkcionirati, nego čak biti i vrlo učinkovito. Grad je gotovo 90 dana bio u neprijateljskom okruženju, pod stalnim granatiranjem, a bolnica je skrbila za više od 400 teških i isto toliko lakših ranjenika.

Bez osnovnog medicinskog materijala, krvne plazme, analgetika, anestetika i krvi, a veliki je problem bio i nedostatak vode, hrane i struje. Kako su se obavljale teške operacije, kao što su amputacije, u nemogućim uvjetima? Kako su se snalazili za krv? Kako su razvijali rendgenske snimke, sprječavali gangrene, rješavali problem anesteziranja pacijenata?

Ponedjeljak, 21. ožujka na Prvom

Ponedjeljak, 21. ožujka na Prvom

Foto: Srce Vukovara / dokumentarni film

O svemu tome doznat ćemo u filmu Srce Vukovara koji iz prve ruke prikazuje koliku snagu imaju ljudi, a koliko nesreće mogu izazvati neljudi. Ovaj je film i najveća optužba za suvremeni svijet koji je nijemo promatrao ubijanje jednoga grada.

Scenarist, redatelj i izvršni producent filma iz 2017. godine je Stipo Majić. Snimatelji su Dragan Ruljančić i Goran Legović, montažeri Sandro Baraba i Velimir Jakopčević, a urednik Darko Dovranić. Tonski snimatelji su Danijel Ruljančić i Slaven Jaukec, skladateljica i tonska dizajnerica Dubravka Premar, a dramaturg Marko Hrenović.

Produkcija: UHBTC, Amico studio d.o.o.

Osim na HTV1, dokumentarni film možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!