Srećko Bradić: Stabat Mater - Monika Cerovčec, Zbor HRT-a i Zagrebački solisti, snimka

30.10.2021.

12:32

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Zbor Hrvatske radiotelevizije i Zagrebački solisti nastupili su 9. listopada 2021. u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu te zajedničkim nastupom počeli nove sezone svojih koncertnih ciklusa. U ponedjeljak, 1. studenoga, na Trećem programu u 13:10 emitiramo snimku koncerta.

Program je posvećen glazbi hrvatskih skladatelja, Silvija Foretića i Srećka Bradića čiji je Stabat Mater tom prigodom praizveden. Kao solistica, uz Zbor HRT-a i Zagrebačke soliste pod vodstvom Tomislava Fačinija, nastupila je sopranistica Monika Cerovčec.

Skladbu Solisti Silvija Foretića Zagrebački solisti već su izvodili; prvi put 2014. godine na koncertu u povodu svoje 60. obljetnice rada. Bio je to kratki uvod u program koji je većim dijelom bio posvećen novome djelu Srećka Bradića - Stabat Mater za sopran, zbor i gudače, nastalome na narudžbu Zagrebačkih solista. Zbor HRT-a već je praizvodio djela Srećka Bradića - posljednja su bila Miserere i Requiem (uz Simfonijski orkestar HRT-a) u sezoni 2015./2016. kada je bio rezidencijalni skladatelj HRT-a.

Suradnja na ovom najnovijem ostvarenju čini se kao prirodni nastavak ne samo skladateljeva rada s ansamblima HRT-a već i njegova posezanja za sakralnim tekstovima na latinskom. Kao jedna od najpotresnijih tužaljki, o boli Majke Božje za raspetim sinom, Stabat Mater nudi slojevitost ekspresije, kontemplativne i dramatične momente, te već stoljećima pruža neizmjeran prostor nadahnuću, povlačeći za sobom i tradiciju uglazbljivanja.

Reprizu koncerta možete pogledati u utorak, 2. studenoga, na Trećem programu u 8:15.

Redatelj je Danko Volarić, a urednica Marija Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!